3'üncü Sulak Alanlar Kongresi Samsun'da Başladı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi işbirliğinde Türkiye'deki sulak alanlar ile ilgili bilgi birikimini artırmak, tehditleri fark etmek, sürdürülebilir yaşam için gerekli suyun en etkin ve işlevsel kullanıldığı sulak alanların durumu ve sorunlarının yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde ortaya koymak ve çözüm önerileri oluşturmak amacıyla düzenlenen Ulusal Sulak Alanlar Kongresinin 3'üncüsü Samsun'da başladı.


OMÜ Atatürk Kültür Merkezi'nde başlayan kongrenin açılış konuşmasını yapan OMÜ Turizm Fakültesi Dekan Yardımcı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kemal Ayan, kongre kapsamındaki gezi ve çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Sulak alanlar konusunda bilimsel araştırma yapan kişi, kamu kurumları, sivil toplum örgütleri ve bu alanlara ilgi duyan insanları bir araya getirmeyi hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Ayan, Türkiye'de Kızılırmak Deltası'nın en önemli sulak olduğunu söyledi.

İnsanların ve çevrenin zaman kaybedecek vakti kalmadığını ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar 11. Bölge Müdürü Emin Karaman ise kongrenin sulak alanlar konusunda bilgi paylaşımı açısından yararlı olacağının kaydetti.

İnsanoğlunun davranışlarındaki tutarsızlıklar sebebiyle doğanın büyük zarar gördüğünün vurgulayan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan da şöyle konuştu:

"İhtiyacımızı karşılayacak miktarı baz alarak davranırsak tabiatla barış yaşar ve fazla zararımız olmaz ama hırsımıza gem vurmak, en limite varmaya çalışırsak bugün korumaya çalıştığımız doğal zenginliklerimizi maalesef bir daha bulabiliriz. Kızılırmak Deltası Türkiye'nin de büyük zenginliği. Burayı ekoturizme açmayı düşünüyoruz ancak kontrolsüz bir ekoturizm olursa burayı da kaybedebiliriz. Böyle bir şey yapılacaksa bu işin uzmanların öncülüğünde yapılması lazım."

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Sabri Kiriş ise sulak alanların önemine değinerek, şunları kaydetti:

"Gün geçtikçe artan dünya nüfusuyla küresel ısınmanın kendini iyice hissettirdiği, iklim değişikliğinin gözle görülür tesirlerinin yanı sıra şuursuz, dikkatsiz ve plansız kullanım sebebiyle günümüzde tatlı su kaynakları hızla tükenmekte ve kirletilmektedir. Bu bakımdan sulakların korunması ve gelecek kuşaklara sağlık bir şekilde iletilebilmesi için bizlere büyük sorumluluk yüklenmektedir."

5 gün sürecek kongreye yerli ve yabancı çok sayıda bilim adamı katıldı.

Kaynak: AA