Erzurum'da 'Esma Parkı' Törenle Açıldı

Yakutiye Belediyesi tarafından, Adeviyye Meydanı'ndaki müdahalede hayatını kaybeden Esma el-Bilteci'nin isminin verildiği park, düzenlenen törenle açıldı.


Hilalkent semtinde yaklaşık 50 dönüm üzerine kurulan mesire alanının açılış törenine, Vali Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, Emniyet Müdürü Halit Turgut Yıldız, Yakutiye İlçe Belediye Başkanı Ali Korkut, kamu kurum müdürleri ile semt sakinleri katıldı.

Vali Altıparmak, törende yaptığı konuşmada, bu parklarla beraber bir taraftan yeşil alanların diğer taraftan da çevrenin yeşilliğinin artacağını söyledi.

Erzurum'un 400 bin değil 4 milyonluk bir nüfusa hitap ettiğinin altını çizen Altıparmak, "Bu manada parklarımızı, bahçelerimizi bütün nüfusa hitap edecek alanlarımızı planlayıp, yapmamız lazım. Bu parkın bölgeye hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Güzel bir isim seçmiş başkanımız. Sembol bir isim. Hakikaten temizliğin ve her şeyden önce hak aramanın bir sembolü. İnşallah ismiyle de güzel bir çağrışım yapar" dedi.

Başkan Korkut da belediyeyi devraldığı döneme kadar tarihi eserlere yönelik çalışma yapılmadığını belirterek, yoğun bir şekilde çalışma yaparak eserlerin etrafını açtıklarını söyledi.

Evleri kamulaştırarak, Cumhuriyet Caddesi'ne alternatif yol açtıklarını anlatan Korkut, şunları kaydetti:

"Kentsel dönüşüm çalışmaları yapacağıma söz vermiştim. TOKİ ve kendi bütçemizle kamulaştırma yaparak, çalışma yaptık. Bu çalışmaları yapmak hayaldi çünkü ben bütçeyi 22 milyonla devralmıştım, şu anda 67 milyona çıkardık. Bu bütçemiz inşallah 150-200 milyon civarında olacak. Bu da daha çok hizmet demektir. Bugün Çaykara Caddesi açıldı, evet kişiliksiz ve kimliksiz binalarla adeta eski halinden daha kötü hale geldi. Ama biz yapacağımız binalarla marka kent konumuna getireceğiz. Bunun yanında yeşil alan çalışmalarına da büyük önem veriyoruz."

- "Bu ismi vermemizdeki amacımız bir tavır belirlemektir"

Mesire alanlarına kentte ihtiyaç olduğuna dikkati çeken Korkut, şöyle devam etti:

"Burası hamamıyla, saunasıyla bayanlara özgü bir bina konumuna gelecek. Yine arka bölümde kadın ve erkeklere ayrı ayrı olmak kaydıyla kapalı yüzme havuzu olacak. Burayı cazibe merkezi konumuna getireceğiz. Bu parkımıza Esma ismini verdik. Esma, 14 Ağustos'ta darbeye karşı direniş eylemlerinin yaşandığı Adeviyye Meydanı'nda keşkin nişancılar tarafından, Kur'an-ı Kerim okurken katledilen, İhvan lideri Muhammed El Bilteci'nin 17 yaşındaki kızının ismidir. Cezavinde tutuklu bulunan Muhammed el-Bilteci, cenazeye katılamazken, yazdığı mektupla milyonları ve başkanımızı yürekten dağlamıştı."

Korkut, "Bu ismi vermemizdeki amacımız bir tavır belirlemektir. Bu tavrımız darbelerden çok çile çekmiş bir milletin, darbeye karşı direniş sembolü haline gelen bir isme içimizde, kalbimizde, Erzurum'da ve Yakutiye'de yer vermek ve yaşatmaktır" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından "Esma Parkı"nın açılışı yapıldı.

Kaynak: AA