Armutlu Belediye Başkanından İlginç İddia Açıklaması

Yalova’nın Armutlu Belediye Başkanı Mehmet Birkan, yıkılmaya yüz tutan eski evlerin halkın can güvenliğini tehdit ettiğini ileri sürdü.

Armutlu Belediye Başkanından İlginç İddia Açıklaması

Armutlu ilçesinde Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 10.03.1990 tarih ve 976 sayılı kararla tescil edilen 24 ev bulunduğunu, ancak daha sonra bazı varislerin kendi aralarında yaşadığı problemler sebebiyle kurulu yaptıkları başvurularla birlikte bu sayının 45’e çıktığını söyledi.

Tarihi olarak gösterilen evlerin kullanılmaz durumda olduğunu, bazı konutların ise tamamen yıkıldığını, bazıların ise tenekeden yapılmasına rağmen sadece bir penceresinden dolayı tarihi ev statüsüne alındığını belirten Başkan Birkan, “Tarihi eser olarak kayıtlara geçen evlerin büyük kısmı yıkılmak üzere. Bazı evlere tenekeden çıkma yapılmış. Bir bölümü de tamamen yıkılmış durumda” dedi.

Bazı evlerin sadece ahşap penceresinden dolayı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca 23 yıl önce tarihi eser olarak tescil edildiğini iddia eden Birkan, “1990 yılında sadece bir ahşap kuşak ya da penceresinden dolayı tarihi eser olarak tescil edilen evler var. Bu evler kağıt üzerinde tarihi eser olarak görüldüğü için ne hak sahipleri, ne de belediye olarak herhangibir müdahalede bulunabiliyoruz” şeklinde konuştu.

Tarihi eser olarak tescil edilen evlerin gerçek sayısının 10’u bulmadığını söyleyen Birkan, “Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'nden eski binalarla ilgili tespit yapılmasını talep ettik. Yıkılmayan ve ayakta kalan evleri onarak kent estetiğine uygun hale getirmeyi talep ettik. Ancak yıllardır müracaatımıza bir cevap alamadık” dedi.

Kaynak: İHA