Türksoy'un Kuruluşunun 20'nci Yılı

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "TÜRKSOY bundan sonra sadece Türk dünyasıyla ilgili değil, bölgesel ve küresel barışa katkısını artırmaya devam edecektir" dedi.

Bakan Çelik, Marriot Otel'de TÜRKSOY'un kuruluşunun 20| yılına ithafen verdiği yemek öncesi yaptığı konuşmada, milleti millet yapan değerlerin başında dilin geldiğini, Türkçenin sadece kültürü, kimliği ve geçmişi belirlemekle kalmayıp geleceğe dönük ideallleri de şekillendirdiğini söyledi.

Çelik, Türk dünyasının, kültürel birikimi, değerler sistem, hayata bakışı ve felsefesi itibarıyla özgün olduğunu bildirerek, bu kendine özgü varlığın gelenekler, görenekler dışında edebiyat, sanat mimari, alanında sınırları aşan boyutlarının bulunduğunu kaydetti.

Türk dünyasının, Türklerle uzun yıllar birlikte yaşamış halkların bulunduğu coğrafyaları da kapsadığını ifade eden Çelik, "Farklı coğrafyalarla işbirliği yapmamız büyük bir uygarlık dairesini ortaya çıkarmıştır. İşte TÜRKSOY, bu büyük coğrafyadaki işbirliğinin ve ortak kültürümüzü kürelesel ölçeğe taşımanın adresi olarak kurulmuştur. Türk dünyasının UNESCO'su olarak faaliyet gösteren TÜRKSOY bundan sonra sadece Türk dünyasıyla ilgili değil, bölgesel ve küresel barışa katkısını artırmaya devam edecektir" diye konuştu.

-"Bir devlet ancak kültür sayesinde kalıcı olabilir"-

Çelik, bugün yapılan toplantıda Türkmen şair Mahdumkulu Firagi'nin doğumunun 290| yılı münasebetiyle 2014 yılının Türk dünyasında "Mahdumkulu Yılı" olarak kutlanmasınının kararlaştırıldığını, aynı zamanda yılın Kırgız şairi Toktogul Satılganov'a, doğumunun 150| yılı sebebiyle ithaf edildiğini belirtti.

Kültürün bir milleti ve devleti kalıcı hale getirdiğini vurgulayan Bakan Çelik, sözlerine şöyle devam etti:

"Bir devletin güçlü bir ekonomisi, güçlü bir siyasi sistemi, ordusu olabilir ama bunlar o devletin tarihte kalıcı olmasını sağlamaya yetmez. Geçmişte güçlü ekonomik yapıya sahip devletlerden kalıcı olmayanlar olmuştur. Güçlü orduya sahip olanlardan yıkılanlar olmuştur, güçlü ve geniş bir yönetim ağına sahip olanlardan bugün artık yeryüzünde olmayan devletler vardır ama bir milleti millet yapan kültür varsa tarih içindeki yürüyüsünde inişler ve çıkışlar yaşasa bile o kültür sayesinde kalıcı olabilir. Bunun en çarpıcı örneği 30-40 yıllık bir hayatı olan Çağatay devletidir. Çağatay tarihi yaşadağı süre itibariyle dikkatimizi çekmeyecek kadar siyasi tarihte bir ayrıntı olabilirdi ama Ali Şir Nevai'nin eserlerini Çağatay Türkçesinde vermesi Çağatay devletini tarihte kalıcı kılmıştır. Soğuk savaşın Türk dünyasını parçlamasından sonra yeniden bu kültür sayesinde, Türk dünyası ve akraba topluluklar bu büyük kültür ve medeniyet dairesinde bir araya geliyorlar."

Bugüne kadar TÜRKSOY'da emeği geçenlere teşekkür eden Çelik, devlet politikası olarak TÜRKSOY'a desteğin artarak devam edeceğini bildirdi.

Yemeğe, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TÜRKSOY yetkilileri, milletvekilleri, basın kuruluşlarını Ankara temsilcileri katıldı.

Programın basına kapalı olarak gerçekleşen kısmında ise TÜRKSOY üyesi ülkelerin sanatçılarının sahne aldığı konser gerçekleştirildi.

Kaynak: AA