Türkiye'de Geçtiğimiz Yıl 88 Ton Uyuşturucu Ele Geçirildi

Türkiye genelinde geçtiğimiz yıl polis 75 tonu esrar, 11 tonu eroin olmak üzere toplam 88 ton uyuşturucu madde ele geçirdi.

Türkiye'de Geçtiğimiz Yıl 88 Ton Uyuşturucu Ele Geçirildi
Türkiye genelinde 2012 yılı içerisinde polis, 24 bin 600 operasyonda 47 bin 153 şüpheliyi yakalarken, 75 ton esrar, 11 ton eroin, 402 kilo kokain ve 403 kilo metamfetamin, 2 milyona yakın uyuşturucu hap ele geçirdi. İHA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Narkotik Suçlarla ilgili genel bir değerlendirme raporu hazırladı. Raporda, Türkiye genelinde geçtiğimiz yıl yüzde 80'i esrar, yüzde 15'i eroin, yüzde 5'i ise kokain, metamfetamin maddesi, uyuşturucu hap, bonzai ve afyon sakızı gibi uyuşturucu maddelerin oluşturduğu 88 ton madde ele geçirdi.

ESRAR 5 YILDA YÜZDE 262, 1 YILDA YÜZDE 59 ARTTI
Hazırlanan raporda, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye genelinde de esrar en fazla yakalanan ve kullanılan madde olarak yer aldı. 5 yıllık yapılan değerlendirmede Türkiye'de esrar maddesi yakalaması yüzde 262 arttı. 2011 yılına göre 2012 yılında ise esrar yakalamasında yüzde 59'luk bir artış olduğu belirlendi.Türkiye'ye İran, Irak ve Suriye'nin yanı sıra Güney Afrika Cumhuriyetinden de esrar girişinin olduğu ortaya çıktı.

EROİN YAKALAMASI YÜZDE 72 ARTTI
Türkiye'yi tehdit eden maddeler arasında ilk sırada yer alan eroinin, yakalaması 2011 yılına göre 2012 yılında yüzde 72 arttı. Polis bir önceki yıla göre yüzde 20 daha fazla operasyon yaparak 11 ton eroin ele geçirdi. Uyuşturucu madde ile mücadele kapsamında polis, her geçen yıl metamfetamin yakalamalarında sürekli yükseldiğini belirtiyor. 3 yılda yüzde 430 oranında artan metamfetamin yakalamalarında maddelerinin tamamının İran'dan gelmesi dikkat çekiyor.

Narkotik suçlarla ilgili yapılan değerlendirmelerde Dünya'da uyuşturucu ekim, üretimi, kaçakçılığı ve kullanımının sorun olmaya devam ettiği belirtilirken, Türkiye'nin stratejik konumu nedeniyle Asya ve Avrupa kıtaları arasında yasa dışı ticareti yapılan ürünlerin yoğun akışına maruz kaldığı yer alıyor.

ESRAR ÜLKE GENELİNE YAYILMIŞ BİR SORUN
Türkiye genelinde son 5 yıl içerisinde esrar kaçakçılığı ile ilgili 148 bin 860 Türk ile 524 yabancıya işlem yapıldığını inceleyen polis, yakalananların nüfuslarına göre inceleme yapıldığında dağınık bir görüntü ortaya çıktığını ve bununda ülke geneline yayılmış bir sorun olduğuna vurgu yapıyor. 5 yıl önce geçiş ülkesi olarak bilinen Türkiye'nin 5 yıl içerisinde kullanıcı durumuna geldiği ve hızla yayıldığı da hazırlanan raporda yer alıyor.
Kaynak: İHA