Diyarbakır’da Pos Cihazıyla Tefecilik Yapan İş Yerlerine Eş Zamanlı Operasyon Düzenlendi

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü Mali Suçlar Büro Amirliği ekiplerinin pos cihazıyla tefecilik yapanlara yönelik yaptığı operasyonda, 6 kişi gözaltına alındı.

Diyarbakır KOM Mali Suçlar Büro Amirliği ekiplerinin kent genelinde pos cihazında tefecilik yapan iş yerlerine düzenledikleri operasyonda 6 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, pos cihazıyla tefecilik yaptıkları tespit edilen iş yerlerine eş zamanlı operasyon düzenlendiği belirtildi. Açıklamada, “Pos tefeciliği ile iştigal eden bazı firma ve iş yeri yetkililerinin İstanbul ve Ankara illeri başta olmak üzere büyükşehirlerde sicili temiz, yoksul, cahil, öğrenci şahısların ekonomik sıkıntılarından faydalanılarak şahıslar adına paravan şirketler kurdurarak bankalardan pos cihazı aldıkları ve pos cihazlarını tefecilik amacı ile kullandıkları, polisiye baskınlara karşı bahse konu cihazları kendi iş yerlerinde değil, iş yerlerine yakın kontrol altında tutabilecekleri ya da kısa sürede ulaşabilecekleri başka şahıslara ait dikkat çekmeyen çay ocağı, terzi, hediyelik eşya dükkanı ile kalabalık ve ekonomik hayatın hızlı aktığı semtlerdeki iş merkezleri ve iş hanlarının merdiven altı gibi yerlerinde muhafaza ettikleri, baskınlar sırasında birbirleriyle telefon ya da elemanları vasıtasıyla haberleşerek pos cihazları, kredi kartı, slip, nakit para gibi tarzı suç unsurlarını elden çıkarmaya veya gizlemeye çalıştıkları tespit edilmiştir. Bu kapsamda düzenlenen operasyonda, tefecilik yaptığı değerlendirilen iş yerlerine yönelik eş zamanlı yapılan operasyon ile O.T. isimli şahsa ait Ö. İletişim isimli iş yerinde, S.O. ve M.O. isimli şahıslara ait S. iletişim isimli iş yerinde, G.K. isimli şahsa ait Y. Rent A Car isimli işyerinde, M.Ş.K. isimli şahsa ait E. iletişim isimli iş yerinde, Y.A. isimli şahsa ait Ç. Kuyumculuk isimli iş yerlerinde arama yapılmış, iş yerlerinde yapılan aramada 21 adet pos cihazı, 253 adet kredi kartı, 1 adet ruhsatsız tabanca ve bu tabancaya ait 1 adet şarjör, 13 adet fişek, 1 adet tefeye borç verilen şahısların isimlerinin bulunduğu ajanda, 6 sayfa tefeye borç verilen şahısların isimlerinin yazılı bulunduğu not kağıdı, çok sayıda pos cihazı çıktısı, suçta kullanıldığı değerlendirilen 369 bin 745 TL para ele geçirilmiş, 6 şahıs yakalanarak hakkında yasal işlem yapılmıştır. Yapılan arama ve soruşturma neticesinde; bahse konu iletişim bayilerinin birisinde pos tefeciliğine ilişkin günlük yaklaşık 1 trilyon civarında işlem hacminin gerçekleştiği, yapılan işlemin resmiyette kontör, çeşitli telefon ve aksesuarı satışı şeklinde gösterilmeye çalışıldığı tespit edilmiş ve ele geçirilen yüklü miktardaki para ile bu teyit edilmiştir. Ayrıca arama yapılan işyerlerinden kuyumcu dükkanına ait tefecilikte kullanılan 3 adet pos cihazı ve diğer malzemelerin civarda bulunan terzi dükkanında muhafaza edildiği tespit edilmiştir. Şube Müdürlüğümüzce tefecilik ve diğer suçlara ilişkin çalışmalara kararlılık ve azimle devam edilmektedir” denildi.
Kaynak: İHA