Baş: 'Yerel Yöneticiler Ekonomiden Anlamalıdır”

Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu eski Başkanı ve ATO Meclis Üyesi Şaban Baş, 29 Mart 2014’te yapılacak olan mahalli seçimler için, özellikle de büyük il ve ilçelerde belediyelere aday gösterilecekler, katılımcı, çoğulcu anlayışı benimseyen, tüm toplum kesimlerini kucaklayabilecek, günümüz ekonomik ve kamu anlayışına sahip kişilerden oluşması gerektiğini söyledi.

Baş, belediye başkanları olarak belirlenecek kişilerin hangi özellikleri taşıması gerektiği konusunda yaptığı açıklamada, çağın bir yandan küreselleşme dönemi, diğer yandan da yerelleşme ve yerel yönetimlerin devlet sistemleri içindeki ağırlıklarının arttığı bir dönem olduğunu belirterek, “Demokrasi sadece bir seçme ve seçilme rejimi değil, aynı zamanda katılma ve işbirliği rejimi olarak görülmelidir. Bu katılım ve işbirliğini gerçekleştirecek kurumlar ise yerel yönetimlerdir. Bu nedenle yerel yöneticileri seçerken partilerin bu özelliklere çok dikkat etmesi gerekmektedir” dedi.

Demokrasinin en önemli sorunlarından birinin de katılımcılıktan yoksun olmasını gösteren Baş, “Halkın katılımcılığını sağlayacak kurumlar ise belediyelerdir. Katılımcılığı ve çoğulculuk anlayışını benimseyen, iş ve ekonomiden anlayan, yerel yönetimlerin karar alma sürecinde ve bazı faaliyetlerinde sivil toplum kuruluşlarının katılımını sağlayacağına inanılan kişiler aday olabilmelidir” diye konuştu.

Sosyal belediyecilik yapılırken belediye kaynakların çarçur etmeyecek, bunun yerine belediyeleri de karlı hale getirecek anlayışlara teslim edilmesi gerektiğinin altını çizen Baş, “Başkan seçilecek kişi hem belediyenin çıkarlarını hem de yerel halkın çıkarlarını dengede tutup, koruyacak kişilerden oluşturulmalıdır” dedi.

Seçilecek belediye başkanlarının yapacağı somut projeler ve yatırımlarla şehri yaşanabilir bir marka şehir hale getirmesi gerektiğinin altını çizen Baş, Büyükşehir Belediye sınırlarının il sınırları olarak belirlenmesi ile tüm ilçe ve köylerin daha çok hizmet alarak geri kalmışlığından kurtulacağını vurgulayarak, “Bu konuda TBMM ve Hükumete teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA