Antalya'da Yapılan Batı Çevre Yolu

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ramazan Eciş, "Kentte turistlik amaçlı otobüsler, taşıma amaçlı kamyonlar ve limandan çıkan petrol tankerleri alternatif yol güzargahları olmadığı için kent içinden geçmektedir. Bu da kent içi sıkışıklığına neden olmaktadır. Batı Çevre Yolu'nun tamamlanmasının ardından bu sorun çözülecektir" dedi.

Eçiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Batı Çevre Yolu'nun Antalya için son derece önemli çevre yollarından biri olduğunu söyledi.

Çevre yolunun birinci etabının Kemer'den başlayıp Antalya Limanı'na, oradan da Konyaaltı kent merkezinin batısına ulaşacağını belirten Eciş, kalan kısmın ise Karaman Çayı bölgesindeki bir kısım narenciye alanlarından mevcut Durali Mezarlığına kadar devam ettiğini anlattı.

Batı Çevre Yolu'nun İkinci etabının ise Duraliler Mezarlığından başlayıp Kepez varyantlarda tamamlanan bir güzargahta olduğunu kaydeden Eciş, çevre yolunun tamamlanması sonucunda kent trafiğinin rahatlayacağını vurguladı.

Antalya'da kent içi ulaşım konusunda sıkıntılar yaşandığına işaret eden Eciş, "Kentte turistlik amaçlı otobüsler, taşıma amaçlı kamyonlar ve limandan çıkan petrol tankerleri alternatif yol güzargahları olmadığı için kent içinden geçmektedir. Bu da kent içi sıkışıklığına neden olmaktadır. Batı Çevre Yolu'nun tamamlanmasının ardından bu sorun çözülecektir" diye konuştu.

Çevre yollarının Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından ihale edildiğini ve hayata geçirildiğini kaydeden Eciş, şöyle devam etti:

"Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü, Batı Çevre Yolu'nun birinci kısım diye tabir ettiğimiz Konyaaltı bölümünü ihale etti fakat Karaman Çayı bölgesindeki bin 800 metrelik güzergahın kamulaştırma bedeli Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Konyaaltı Belediyesi ile Karayolları arasında önceki yıllarda yapılan protokole rağmen ödenmediği için tamamlanmadı. Bu güzergahta bağlantı köprüleri yapılmış durumda ancak netice alma durumunda tıkanıklık söz konusu. Meslek odası olarak bu güzargahın 23 Mart'ta imar planlaması ile parselasyon çalışmasıyla çözülebileceğini ve neticelendirileceğini söylemiştik. Bugünde aynı noktadayız, aynı söylemdeyiz."

Eciş, Büyükşehir Belediyesi ve Konyaaltı Belediyesinin bölgedeki imar planı ve parselasyonun kendileri tarafından yapılmayacağını yazılı olarak Karayollarına ilettiğini belirterek, "Bunun üzerine 3 ay içerisinde planlama yapılmazsa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve taşra teşkilatı tarafından hem 1/1000 ve 1/5000'lik imar planlamaları hem de bunun uygulanmasının yapılması yönünde kanun hükmünde kararname vardı. Buna istinaden bir hazırlığın ve planlamanın bakanlığa sunulduğunu öğrenmekteyiz" diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulan planlardaki konut bölgelerinde kat yüksekliğinin belirlendiği çevre yolunun, cepheli imar adalarında da ticari fonksiyonu olduğunu öğrendiklerini ifade eden Eciş, "Bu şekilde imar planlama ve parselasyon yapılması suretiyle yol güzergahın edinilmesini düşünüyoruz ve destekliyoruz. Kentimiz için en öncelikli sorun olarak görünen trafik yoğunluğunu çözmede Büyükşehir Belediyesi ve Konyaaltı Belediyesi bir adım atmamıştır. Kentin kronik sorunu olan trafik ve ulaşımla ilgili yeterince gayret göstermemesi bir meslek odası olarak bizi son derece üzmüştür" dedi.

Batı Çevre Yolu'nun güney ve kuzey bölümlerinin bittiğini, yerinde imal edilmiş köprülerin hazır bulunduğunu kaydeden Eciş, noktayı koyacak birkaç zincirin halkasının eksik bırakıldığını söyledi.

Kent için son derece önemli çevre yolunun bir an önce sonuçlandırılması ve hizmete açılması gerektiğine dikkati çeken Eciş, "Antalya'dan batı kısma gidecek araçlar, özellikle Konyaaltı merkezden geçmeyecek. Duraliler Mezarlığından çevre yolunu kullanarak transit şekilde Kemer, Finike, Fethiye gibi batı kısımlarına geçiş sağlanacak ancak sırf bu bölgedeki tıkanıklıktan dolayı bu sorun çözülememektedir" diye konuştu.

Kaynak: AA