İstanbul'da Kültür Sanat

Amerikalı tenor Nicholas Phan, Türkiye'deki ilk konserini 23 Ekim'de Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda verecek.


Lied alanında önemli eserlere imza atan iki evrensel besteci Schubert ve Britten'dan seçilen bir repertuvarla dinleyici karşısına çıkacak sanatçıya, piyanist Myra Huang eşlik edecek.

Uzun yıllardır birlikteliklerini sürdüren ve birçok başarılı şarkıya imza atan Ezginin Günlüğü 19 Ekim'de The Mekan'da, funk, elektronik ve halk müziğini bir araya getiren Baba Zula Bronx Pi Sahne'de olacak. Elif Çağlar, Çağrı Sertel, Alp Ersönmez, Mert Önal ve Toygun Sözen'den oluşan Four In The Pocket, aynı akşam Babylon'da sahne alacak.

Bu yıl dinleyenlerini Beethoven'ın Yaylı Çalgılar Dörtlüleri ile buluşturan Borusan Quartet, 21 Ekim'de Süreyya Operası'nda olacak. Alegria albümünde 12 ayrı karaktere girerek kendini toplumda olup bitenlere adapte eden Cristina Branco, Avrupa turnesi kapsamında 24 Ekim'de Cemal Reşit Rey'de konser verecek.

Basçı ve besteci Alp Ersönmez, son projesi "Cereyanlı" ile 24 Ekim'de Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi'nde sahne alacak. Caz bestelerinin bilgisayar ve elektronik altyapılarla hazırlanmış düzenlemelerini, beşliye konuk olan enstrümanist veya şarkıcılarla seslendirecek grup sahnede, D.J. Logic ve Bugge Wesseltoft gibi çok önemli müzisyenleri misafir edecek.

- Opera, bale, tiyatro

Cem Kenar'ın yazıp yönettiği iki oyunu "Unutulan Uşak" ile "Sus ve Dinle" 19 Ekim'de Bo Sahne'de, Pulitzer ödüllü Donald Margulies'in kaleme aldığı "Toplu Hikayeler", KKM Gazanfer Özcan Sahnesi'nde, yeni evli bir çiftin Cihangir'de bir çatı katındaki evlerinde daha ilk haftadan zedelenen evliliğine ayna tutan "Aşka 103 Adım" Caddebostan Kültür Merkezi'nde izleyicilerle buluşacak.

İstanbul Halk Tiyatrosu, Moliere'in başyapıtı Tartuffe'ün yeni uyarlaması "Bezirgan"ı Kadıköy Halk Eğitim Merkezi'nde 21 Ekim'de sahneleyecek.

Orkestra şefliğini Serdar Yalçın'ın yaptığı "Opera Müdürü" 18-19 Ekim'de, Goethe'nin "Genç Werther'in Acıları"nın bale uyarlaması 22-24 Ekim'de Kadıköy Süreyya Operası'nda sergilenecek.

Devlet Tiyatroları Üsküdar Tekel Sahnesi'nde 18-19-20-22-23 Ekim'de içinde Çehov'un da karakter olarak yer aldığı şiirsel oyun "Çehov Makinası", Beykoz Ahmet Mithat Efendi Sahnesi'nde 18-19-20 Ekim'de Mutlu Güney'in yönetmenliğini yaptığı "Lütfen Kızımla Evlenir Misiniz?", Cevahir Sahneleri Salon 1'de 19-20-22-23-24 Ekim'de Tuncer Cücenoğlu'nun yazdığı "Kızılırmak", Salon 2'de 22-23-24 Ekim'de Murat Sarı'nın yönettiği "Son Tango", Küçük Sahne'de 18-19-20 Ekim'de "Kurban", 22-23-24 Ekim'de "Kontrabas", Küçükçekmece Sahnesi'nde 24 Ekim'de "Lütfen Kızımla Evlenir Misiniz?", Üsküdar Stüdyo Sahne'de "İkinci Dereceden İşsizlik Yanığı" oyunları sahnelenecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde 18-20 Ekim'de "Para", 23-24 Ekim'de "Vişne Bahçesi", Kağıthane Sadabat Sahnesi'nde 18-20 Ekim'de "Şark Dişçisi", Haldun Taner Sahnesi'nde 18-20 Ekim'de "Lysistrata Kadınlar da Savaşırsa", 23-24 Ekim'de "Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi", Ümraniye Sahnesi'nde 18-20 Ekim'de "Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım", 23-24 Ekim'de "Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz", Üsküdar Müsahipzade Sahnesi'nde 18-20 Ekim'de "Hıdrellez", 23-24 Ekim'de "Zengin Mutfağı"; Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi'nde 18-20 Ekim'de "Ben Sinema Artisti Olmak İstiyorum", 23-24 Ekim'de "İstanbul Hatırası" oyunları izleyiciyle buluşacak.

Talimhane Tiyatrosu tarafından Türkiye'ye uyarlanarak sahnelenen ve insan kaçakçılığını konu alan "Önce Bir Boşluk Oldu Kalp Gidince, Ama Şimdi İyi" oyunu, 21 Ekim'de Şişli Black Out Sahnesi'nde izlenebilecek.

- Sergi

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen 13. İstanbul Bienali 20 Ekim'de sona erecek. Tophane'deki Antrepo no.3, Karaköy'deki Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, İstiklal Caddesi üzerindeki ARTER ve SALT Beyoğlu'nda yer alan bienal sergileri, 20 Ekim'e kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek.

Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin, lise öğrencileri için düzenlediği "Gazete Üzerine Grafik ve Resim Yarışması" kapsamında sergilenmeye uygun görülen 129 çalışmayı içeren sergi, Galeri Işık İstanbul'da 21 Ekim'de açılacak.

Feridun Oral'ın, "Mona Lisa'nın buruk tebessümünün anlamlı, ironik ve şaşırtıcı hikayesinin bilinmeyenini" anlattığı "Mona Lisa Buruk Bir Tebessümün Kısa Hikayesi Kitap-Sergisi", 23 Ekim'de Galeri Selvin'de sanatseverlerle buluşacak.

Kaynak: AA