Web Sitesi Olmayan Şirkete Ceza

Prof. Dr. Şükrü Yıldız, bağımsız dış denetime tabi olan şirketlerin, internet sitesi açma zorunluluğunun 1 Ekim’de süresinin dolduğunu söyledi.

Web Sitesi Olmayan Şirkete Ceza
İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Öğretim Üyesi ve Özel Hukuk Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şükrü Yıldız, Yeni Ticaret Kanunu’nun bağımsız dış denetime tabi olan şirketlere getirdiği internet sitesi açma ve belli içeriklerin yayınlanması zorunluluğunun 1 Ekim itibariyle son olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Yıldız, internet sitesi açmayan sermaye şirketlerinin yöneticilerinin 100 günden 300 güne kadar adli para cezası ile cezalandırıldığını açıkladı.

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girdiğini söyleyen Prof. Dr. Şükrü Yıldız, “Yeni Ticaret Kanunu’nun getirdiği yeniliklerden bir tanesi internet sitesi açma zorunluluğu. İnternet sitesi açma zorunluluğu kanunun 1524. maddesinde düzenlenmiştir. Bu zorunluluk aslında bütün sermaye şirket sahipleri için bir zorunluluktu yani limited ve anonim şirketler. Bunların sayısı 650 bin civarında. Bu şirketler hem bağımsız dış denetime tabi olacaklar hem de internet sitesi açma zorunda kalacaklardı. Ne var ki kamuoyundan gelen baskı nedeniyle 6335 sayılı kanunla yapılan bir değişiklikle sermaye şirketlerinin tamamının bağımsız dış denetim yapma zorunluluğu ortadan kaldırıldı” ifadelerini kullandı.

SÜRE 1 EKİM’DE DOLDU
Aynı şekilde bağımsız dış denetim zorunluluğu bulunmayan sermaye şirketleri içinde internet sitesi açma ve belirli içerikleri internet sitesinde yayınlanma zorunluluğunun ortadan kalkmış olduğunu anlatan Prof. Dr. Yıldız, “Kanun 1524. maddenin yürürlülük tarihini de bir yıl ötelemişti. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlülüğe girmiş olmasına rağmen internet sitesi açma ve belirli içerikleri internet sitesine koymaya ilişkin 1524. Madde bir yıl sonra yürürlülüğe girecekti yani 1 Temmuz 2013 tarihinde. Ancak bu bir yıllık süre içerisinde internet sitesi açma zorunluluğu bulunan şirketler kurulmuşlar ise bunlar da 1 Temmuz’dan itibaren 3 aylık süre içerisinde internet sitesi açmak ve siteleri de var ise belirli içerikleri internet sitesine özgülemek zorundaydılar. 0 üç aylık süre 1 Ekim 2013 tarihi itibariyle yani bugün doluyor” dedi

ÜÇ KISTASA DİKKAT
İnternet sitesi kuracak şirketler, bağımsız dış denetime tabi olan şirketler, bu hususun Ticaret Kanunu’nun 397. maddesinin 4. fıkrasında belirtilmiş olduğunu dile getiren Prof. Dr. Yıldız, “Bakanlar Kurulu tarafından çıkartılacak kıstasları gösterilen şirketler Bakanlar Kurulu bu karara yayımladı. 23 Ocak 1013’te yayımlanan bu karara göre 3 tane kıstasın bir arada bulunması gerekiyor. Bu üç kıstas; aktif büyüklüğü 150 milyon ya da daha fazla olan, yıllık geliri 200 milyon ya da daha fazla olan ve yıllık çalıştırdığı işçi sayısı 500 ve daha fazla olan şirketler topluluğundan herhangi bir ikisini sağlıyor ise fakat bu sağlama ardı ardına iki yıl süre ile söz konusu olmak zorunda. O zaman bunlar bağımsız dış denetime tabi şirketler olarak kabul ediliyor” dedi.

Prof. Dr. Yıldız sözlerine şöyle devam etti. “Kanunun hazırlık aşamasında 650 bin sermaye şirketinin bağımsız dış denetime ve web sitesi açma yükümlülüğüne tabi olduğu düşünülürken yapılan değişiklikten sonra artık bu sayının 3 bin civarında olduğu ifade edilebilir. Ticaret Kanunu’nun 562. Maddesinin 12. Fıkrasına göre denetime tabi olup, internet sitesi açmayan sermaye şirketlerinin yöneticileri 100 günden 300 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılıyor.”
Kaynak: İHA