112 Acil'e Lahmacun Siparişi Veren De Var, Sabah Ezanı Saatini Soran Da

Rize’de 112 Acil Servis hattını arayanların ilginç istekleri ve soruları çalışanları bıktırıyor.

Yıl içerisinde 230 bin 361 çağrıya cevap veren personel sigara isteyen, lahmacun siparişi veren, sabah ezanının kaçta okunacağını soran vatandaşlarla karşılaştıklarını belirtiyor.Rize'de 112 Acil Yardım Servisi'ne yapılan ihbarların yüzde 90'ının asılsız çıktığı bildirildi.

Acil Sağlık Hizmetleri İl Ambulans Servisi Başhekimi İlyas Gökhan Günaydın yaptığı açıklamada, Rize Acil Sağlık Hizmetleri'nde 29 ambulans ve 13 acil istasyon bulunduğunu belirtti.

Günaydın, “2012'de servisimize 230 bin 361 çağrı geldi. Bu çağrılardan sadece 21 bin 695'ine hasta çıkışı yapıldı." dedi.

Sağlık Bakanlığı'nca Lokasyon Bilgi Sistemi'nin uygulanmaya başladığını dile getiren Günaydın, "Bu sistem ile 112 Acil Servis hattını sabit hattan arayanların adres bilgileri anında ekranımızda görülüyor. Sistemle asılsız ihbar sayısı azalınca vakalara ulaşma süremiz kısaldı." diye konuştu.

Günaydın, şöyle devam etti: "Asılsız çağrılar bizleri gerçekten çok yoruyor. Hasta yakınları aradığında verilen adrese giden ekiplerimiz, bazen valizle bekleyen vatandaşlarla karşılaşıyor. Evini taşıyacak olan hasta yakını, yatalak hastası için 'siz taşıyabilir misiniz' teklifinde bulunuyor. 'Gitmem gereken yere kadar götürün' diyen vatandaşlarımız da oluyor. Asılsız çağrılar nedeniyle hattımız meşgul edildiğinde gerçek vakaya cevap veremiyoruz. Sigara isteyenler, lahmacun sipariş edenler, sabah namazının kaçta okunacağını soran vatandaşlarla karşılaşıyoruz. Bu konuda vatandaşlarımızın çok hassas olması gerektiğini düşünüyorum. "