Yer Altı Sularında Ölçüm Sistemi Takılması Zorunlu

Yer altı sularının kullanımında, ölçüm sistemi takılması zorunlu olan su kuyularının yeniden belirlenmesi ve verilen sürenin uzatılmasını öngören teklif, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda kabul edildi .

Komisyon, AK Parti İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit'in başkanlığında toplandı.

Toplantıda, yer altı sularına ilişkin kanun teklifleri ele alındı.

AK Parti, CHP ve MHP'nin aynı yöndeki teklifleri birleştirildi ve AK Parti Konya Milletvekili Kerim Özkul ve arkadaşlarının imzasıyla verilen teklif esas alınarak görüşüldü.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin su zengini değil ama su fakiri de olmadığını söyledi.

Suyun çok iyi yönetilmesi gerektiğini dile getiren Eroğlu, ''Yer altı sularını hesapsız, kitapsız çekersek, beslenenden fazlasını alırsak, fütursuz şekilde kullanırsak, bırakın torunlarımızı evlatlarımıza bile su kalmayacak'' dedi.

Yeraltı sularıyla ilgili çıkan kanuna göre ölçüm cihazı takılması zorunluluğunun istenilen Sonucu doğurmadığını, sadece yüzde 5'lik bir bölümün ölçüm cihazı taktırdığını bildiren Eroğlu, sulardan ücret alınacağı endişesinin, işlemin Son güne bırakılmasının, sayaçların ücreti gibi konuların süreci olumsuz etkilediğini kaydetti.

Eroğlu, ''1000 Günde 1000 Gölet'' projesini devam ettiğini, yüzey sulamalarının da devreye gireceğini belirterek, yeniden bir düzenlemeye gerek olduğunu dile getirdi.

-Teklif-

Komisyonda kabul edilen teklife göre, kuyu, galeri, tünel ve benzerlerine ölçüm sistemi kurulmadan kullanma belgesi verilmeyecek. Ölçüm sisteminin kurulmasını zorunlu kılacak yer altı suyunun kullanım amacı, miktarı, havza sınırı Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek. Su ölçüm sisteminin kurulmasına ilişkin süre, Bakanlar Kurulu'nca uzatılabilecek.

Sanayi amaçlı kullanılan kuyu, galeri, tünel ve benzerlerine ölçüm sistemi, bir yıl içinde belge sahibince kurulacak. Süresi içinde ölçüm sistemini kurmayanların belgeleri iptal edilerek kuyuları kapatılacak. Kapatma masrafı sahibinden alınacak.

Zirai, içme ve kullanma suyu amaçlı açılan ve ölçüm sistemi kurma zorunluluğu dahilinde bulunan kuyu, galeri, tünel ve benzerlerine ölçüm sistemi de bir yıl içinde belge sahibince kurulacak. Ölçüm sistemini kurmayanların bu süre içinde talep etmesi halinde, sistemin bedeli yüzde 25 fazlasıyla tahsil edilmek üzere, kanunun yürürlük tarihinde itibaren 3 yıl içinde DSİ tarafından kurulacak. Bu şartlara uymayanların belgeleri iptal edilerek kuyuları kapatılacak ve kapatma masrafı belge sahibinden alınacak.

Teklife eklenen bir maddeyle, kamulaştırma Sonucu, üzerinde tesis yapılmış ve 5 yılı aşmış olmasına rağmen, tesisin bir nedenle kaldırılmasından Sonra kamulaştırılan yerin ilk sahipleri, bu yere ilişkin tazminat veya yerin geri verilmesini talep edemeyecek.

Muhabir: Alp Özden

Yayıncı: Kudret Topçu
Kaynak: AA