Uluslararası Göç Örgütü Tarafından 2005 Yılından Bu Yana, İnsan Ticareti Mağdurlarını Kurtarmak İçin Kurulan ''157 Acil Yardım Hattı'' Sayesinde 167 Kadın Kurtarıldı

İbrahim Aktaş - Uluslararası Göç Örgütü tarafından 2005 yılından bu yana, insan ticareti mağdurlarını kurtarmak için Rusça, Romence, İngilizce ve Türkçe hizmet veren ''157 Acil Yardım Hattı'' sayesinde 167 kadın kurtarıldı.

Uluslararası Göç Örgütü'nden alınan bilgiye göre, IOM, Türkiye'de insan ticareti ile mücadele konusunda Türkiye ile işbirliği içinde çalışarak, fuhşa zorlama, zorla çalıştırma veya organ ticareti şeklinde yaşanan olaylarda 2005 yılında kurulan ihbar hattı ile mağdurlar ve kolluk kuvvetleri arasında iletişim kuruyor.

Yapılan çalışmalar sonucunda, kolluk kuvvetlerine ve uygulayıcılara yönelik insan ticareti ile mücadele eğitimlerinin düzenlenmesi, ulusal ve uluslararası kampanyalar ile mağdur olarak tespit edilen kişilerin ülkelerine güvenli ve gönüllü bir şekilde geri dönmeleri sağlanıyor.

Türkiye'nin 2004 yılında katıldığı IOM, insan ticaretiyle mücadele konusunda yürüttüğü yoğun çalışmalar kapsamında 2004 yılından beri Türkiye'de bin 300 insan ticareti mağduru tespit edilirken, bu kişilerin 820'si ülkelerine gönderildi.

-İhbarların yüzde 42'si erkeklerden-

İnsan ticareti mağdurları dışında vatandaşların da ihbarda bulunabildiği ve kimlik bilgilerini belirtme zorunluluğunun olmadığı ihbar hattına, bir şekilde mağdur kişileri görmüş kişiler de çağrı yapıyor.

''157 Acil Yardım Hattı''nı arayarak yardım çağrısında bulunanlar arasında mağdurların kendisi yüzde 11'i oluştururken, bu kadınlarla buluşan erkekler yüzde 42 ile yardım hattını en fazla arayan kişiler oldu.

Söz konusu hattı arayan diğer kişilerden yüzde 7'si komşu, yüzde 5'i IOM ofisleri, yüzde 9'u tanık, yüzde 6'sı arkadaş, yüzde 5'i akraba ve yüzde 7'si bilinmeyen kişilerden oluştu.

''157 Acil Yardım Hattı''na 2005-2012 yılları arasında 11 bin 446 çağrı kaydedilirken, yapılan çalışmalarla 167 kadın kurtarıldı.

-En fazla Moldovalı mağdur kurtarıldı-

İnsan ticaretine maruz kalan kadın, erkek ve çocuklara ulaşmak için kurulan ihbar hattını 2005-2012 yılları arasında arayanların yüzde 30'u acil yardım çağrılarından oluşurken, yüzde 29'u muhtelif konularda gelen çağrılar, yüzde 13'ü düzensiz göçmenler tarafından gelen çağrılar olarak kayıtlara geçti.

Söz konusu dönemde 167 insan ticareti mağduru kurtarılırken, yardım hattı aracılığıyla ülkelere göre en fazla kurtarılan mağdur kadın sayısı 64'le Moldova uyruklular olurken, diğer mağdurlar ülkelerine göre şöyle sıraladı:

''30'u Ukrayna, 24'ü Rusya, 9'u Türkmenistan, 9'u Özbekistan, 8'i Kıgızistan, 8'i Romanya, 4'ü Türkiye, 4'ü Gürcistan, 4'ü Azerbaycan, 1'i Uganda, 1'i Kazakistan ve 1'i Belarus.''

Yayıncı: Murat Paksoy
Kaynak: AA