Tbmm Terör Alt Komisyonu’nda İlginç Diyaloglar

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan Terör ve Şiddet Olayları Kapsamında Yaşam Hakkı İhlallerinin İncelenmesine yönelik Alt Komisyon, hazırlanan taslak raporunu görüşmek üzere toplandı.

Toplantının kameralara açık bölümünde, milletvekilleri arasında ilginç diyaloglar yaşandı. Komisyon üyesi AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’a, “Mahmut, gel yanıma otur, merak etme seni AK Parti’ye geçirmeyiz” diye espri yaptı. Tanal’ın da gülerek, ‘Bir gün tüm AK Partililer CHP’li olacak’ sözleri üzerine AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı ise, ‘Hepimiz geçersek o partinin adını AK Parti yaparız” dedi.

“EŞEK Mİ EŞYA MI?” Kameraların görüntü almasını ardından Mahmut Tanal, ayakta kalan gazetecilere masanın etrafındaki sandalyeleri alıp oturabileceklerini söyledi.

Yaşadığı bir anıyı paylaşan Tanal, gittiği bir duruşmada salonunun sivil polislerle dolu olduğunu, kendisinin de buna tepki göstererek, 'sivil polisler kalksın, vatandaş otursun’ dediğini anlattı. Bunun üzerine AK Parti’li Metiner, ‘Sivil polis olduklarını nereden anladınız?’ diye sordu. Tanal da, ‘Üzerlerinde yelek vardı’ karşılığını verdi. Bu sırada CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün ‘Sivil polis oldukları yüzlerinden anlaşılıyor. İnsandan çok eşyaya benziyorlar’ sözleri toplantı atmosferini gerdi. Bazı milletvekillerinin ‘ağır oldu, ‘yersiz oldu’ şeklinde Aygün’e tepki gösterdikleri duyuldu. Aygün’ün sözünü tam anlamayan bazı basın mensupları ve milletvekilleri ‘Eşek mi dediniz, eşya mı?’ diye sordu. Bunun üzerine Aygün, “Hayır tabii ki ‘eşek’ demedim, ‘eşya’ dedim arkadaşlar. Eşek işimize yarıyor” dedi.

Daha sonra komisyon üyeleri raporla ilgili usul tartışması açtı. Komisyonun MHP’li üyesi Yusuf Halaçoğlu, alt komisyon raporu olarak basına servis edilen bu rapordan kendisinin haberi olmadığını belirterek, alt komisyonun taslak raporu değerlendirmeden ve onaylamadan basına sızdırılmasının yanlış olduğunu söyledi.

Halaçoğlu, “Bu rapor doğrudan bütün alt komisyonun görüşlerini yansıtmıyor. Birçok sıkıntı ve soru işareti var. Benim ağzımdan ‘1031 isyanda olduğu gibi…’ denilmiş. Ama böyle birşey söylemedim” dedi.

Ayrıca raporun asıl amacı olan terörle ilgili yaşam hakkını bir yana bırakıp, tamamen terörün çözüm yolları ile ilgili olduğunu belirten Halaçoğlu, “Biz terörün nasıl çözüleceğine ilişkin bir komisyon kurmadık. Bu komisyonun kuruluş amacının dışında bir takım ifadeler var. Önüme oldu bittiyle getirilen bir rapor var. Alt Komisyon kendi arasında tartışacak sanıyordum. Çünkü bu rapor, alt komisyonun raporu değil” diye konuştu.

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün de, raporun oluşma aşamasında olunduğunu, tamamlanmadığını belirterek, “Bu raporu oluşmadan medyayla paylaşılmış olması işin nezaketine uygun değil” dedi.

Komisyon daha sonra taslak raporun içeriğine ilişkin görüşmelere geçti

Kaynak: İHA