Süs Eşyaları Yurt İçi ve Yurt Dışında Talep Görüyor

Eşber Ayaydın - Şanlıurfa'da unutulmaya yüz tutan mesleklerden bakırcı ustalarının çekiçleriyle şekillenen süs eşyaları yurt içi ve yurt dışında talep görüyor.

Bir zamanlar yöre halkının temel ihtiyaçlarını karşılayan, ustalarının el emeği göz nuruyla işlediği bakır eşyalar, mutfak ürünü olarak kullanılmaktan uzaklaşınca daha çok ev ve iş yerlerinde aksesuar olarak yer almaya başladı.

Bakır mutfak gereçlerine talebin düşmesinin ardından Şanlıurfa'daki ustaların bir çoğu bakırdan süs eşyaları yapmaya yöneldi. İşçiliği ve büyüklüğüne göre fiyatı 5 ile 500 TL arasında değişen süs eşyaları, özellikle kenti gezmeye gelen ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

-Aile mesleği-

Bakırcı ustası Müslüm Çalışır, 4. kuşaktan beri bu mesleği yaptıklarını belirterek, eski dönemlerde bakırdan mutfak gereçleri yaptıklarını, ancak talebin azalması nedeniyle hediyelik eşyaya yöneldiklerini söyledi.

Yaptıkları ürünlerin fiyatlarının büyüklüğüne ve işçiliğine göre değiştiğini ifade eden Çalışır, Türkiye'nin yanı sıra yurt dışına da gönderdikleri bakır eşyalar arasında duvar saati, tepsi ve fincan takımı bulunduğunu belirtti.

Kimi müşterilerinin bazı ülkelerin devlet başkanları ya da sanatçıların resimlerini bakır üzerine işlemelerini istediğini aktaran Çalışır, ''Geçenlerde Diyarbakır'dan bir müşterimiz ABD Başkanı Barack Obama'nın resmini bakıra işlemimizi istedi. Biz de burada hazırlayıp Diyarbakır'a gönderdik oradan da Amerika'ya gitti. Talep olunca her şeyi hazırlayabiliyoruz. Şanlıurfa'yı gezmeye gelen yerli ve yabancı turistlere çok ürün satıyoruz'' dedi.

8 yıldan bu yana bakırcılıkla uğraştığını belirten İbrahim Aslan da kente gelen turistlerin, bakırcıların yoğun olarak bulunduğu Hüseyniye Çarşısı'nı gezdiğini söyledi.

Bu ziyaretler sırasında sipariş üzerine bakır süs eşyaları hazırladıklarını anlatan Aslan, ''Yurt dışından da talepler oluyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın resmini de isteyen oluyor Obama'nın resmini de. Amerika'ya, Almanya'ya hatta Çin'e gönderdiğimiz ürünler oluyor'' diye konuştu.

-''Süs eşyası rağbet görüyor''-

Bakırcılar ve Kalaycılar Odası Başkanı Mehmet Demirözü, kendisinin baba mesleği olarak başladığı bakırcılığı 50 yıldan bu yana sürdürdüğünü ifade etti.

Çırak yetiştirmek için valilikle ortaklaşa kurs açmak istediklerini fakat müracaatların yetersiz olması nedeniyle açamadıklarını dile getiren Demirözü, üniversitelerin ara eleman yetiştirme konusundaki eksiği gidermesi gerektiğini kaydetti.

Yayıncı: Şükran Yücel
Kaynak: AA