Sertifika Programı''nın Tanıtımı Yapıldı

Sermaye Piyasaları Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş, her bireyin aile hekimi olduğu gibi, aile finans danışmanı da olması gerektiğine dikkati çekerek, ''Dedikodulara dayalı yetkisiz internet sitelerinde yer alan haberlere dayanarak yatırım yapma alışkanlığımızı artık terk etmemiz gerek'' dedi.

Anadolu Üniversitesi'nin İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ile birlikte finansal okuryazarlık başta olmak üzere Türkiye'de yatırım kültürünü geliştirme amaçlı eğitim ve tanıtım programlarından biri olan ''Finansal Okuryazarlık E-sertifika Programı''nın tanıtımına ilişkin gerçekleştirilen gong töreni, Sermaye Piyasaları Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş, İMKB Başkanı İbrahim Turhan, Anadolu Üniversitesi Rektörü Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği Başkanı Attila Köksal'ın katılımıyla yapıldı.

Gong töreninin ardından programa ilişkin konuşma yapan SPK Başkanı Ertaş, SPK olarak finansal okuryazarlık konusuna çok önem verdiklerini belirterek, gelecek dönemde kurulun önemli çalışmalarından birinin de bu konu olacağını söyledi.

Ertaş, tasarruf ve yatırımın bir ülkede büyüme için olmazsa olmaz iki unsur olduğunu vurgulayarak, ''Bu nedenle pek çok ülkede tasarruf ve yatırım düzeyini artırmaya yönelik politikalar belirlenmekte, teşvik mekanizmaları yaygın olarak kullanılmaktadır'' değerlendirmesinde bulundu. Son on yıllık sürece bakıldığında küreselleşen piyasaların yeni karmaşık finansal ürünlerin finansal okuryazarlık ve eğitim konularını giderek daha da önemli hale getirdiğini söyleyen Ertaş, sürdürülebilir büyüme için, tasarrufun yanı sıra tasarrufların verimli alanlarda kullanımının da önemli olduğuna işaret etti.

SPK Başkanı Ertaş, finansal okuryazarlık seviyesinin yükseltilmesinin hayati konuların başında geldiğini dile getirerek, Türkiye'de finansal eğitim çalışmalarını ulusal çapta koordine etme görevinin SPK'ya verildiğini hatırlattı.

Finansal piyasalardaki diğer düzenleyici ve ilgili kurumlar ile birlikte hazırladıkları bu görevin yol haritasını belirleyen Finansal Eğitim Ulusal Stratejisi ve Eylem Planını açıklayacakları bilgisini veren Ertaş, hedeflerinin gelecek dönemde finansal okuryazarlık düzeyini ülke çapında belirli periyotlarla ölçmek ve buna uygun politikalar üretmek olduğunu söyledi.

Vahdettin Ertaş, Türkiye'de ulusal tasarruf düzeyinin OECD'nin oldukça altında olduğunu belirterek, ''Daha vahim durum hem bireysel hem de kurumsal yatırımcı düzeyimiz gelişmekte olan piyasalarla kıyaslandığında memnun eden boyutta değil. Türkiye'deki problem tasarruf düzeyinin düşüklüğü değil aynı zamanda kaynakların finansal piyasalar dışında değerlendirilmesi, büyümeye gereken katkıları sağlamamasıdır'' yorumunda bulundu.

Ertaş, yatırımcıların bilinçli tercihte bulunmasının önemine de değinerek, şunları anlattı:

''Dedikodulara dayalı yetkisiz internet sitelerinde yer alan haberlere dayanarak yatırım yapma alışkanlığımızı artık terk etmemiz gerek. Hangi şirketin sermaye piyasası aracına yatırım yapacağımız çok önemli bir karar.

Sunulan finansal hizmetin olası risk ve getirileri hakkında bilgiye sahip olmamız gerekiyor. Aksi takdirde bütün bunları bir araya getirmek her bireyde olması gereken bir meziyet değil, gayet doğal bir konu.

Eğer finansal okuryazarlık dediğimiz bu konuda yatırımcılar, tasarruf sahipleri kendilerini donanımlı hissetmiyorlarsa mutlaka bir aracı kuruluştan yardım almaları gerekiyor. Bu, tasarrufların hem tasarruf sahipleri için Türkiye'de verimli kullanımı ve büyümeye katkısı için, olmazsa olmaz temel bir şart diye düşünüyoruz. Biz her bireyin aile hekimi olduğu gibi her bireyin aile finans danışmanı olması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle de yatırımcılarımızın mutlaka okuryazarlık düzeyine yükselmeleri, bir taraftan da aile finans danışmanlarından profesyonel hizmet alarak yatırım tercihlerini belirlemelerinin çok önemli olduğuna inanıyoruz. Önümüzdeki dönem de finansal okuryazarlık düzeyini, sermaye piyasası farkındalığını artırma ve uzun vadede finans kültürünü geliştirme ve bireysel ve toplumsal refahın artırılması hedeflerimiz arasında.''

İMKB Başkanı İbrahim Turhan ise, eğitim programıyla finansal okuryazarlığın geliştirilmesini amaçladıklarını belirterek, programın başlamasıyla bu alanda önemli bir adım atıldığını söyledi.

Kurulan sistem ne kadar iyi olursa olsun o sistemi kullanacak olanın insan olduğunu dile getiren Turhan, insan yetiştirmenin önemine değinerek, daha eğitimli daha bilinçli yatırımcılar yetişmesi için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.

Anadolu Üniversitesi Rektörü Aydın da, programla birlikte finans okuryazarlığına ilişkin yeni bir dönem başladığına işaret ederek, şunları ifade etti:

''Anadolu üniversitesi olarak yaşam boyu eğitim vizyonumuz içerisinde 7'den 77'ye her yaş grubunu eğitme misyonumuzla beraber yürütmekte olduğumuz sertifika programlarımıza bir yenisi daha eklendi. Uzun soluklu bir proje olacak, Cumhuriyet tarihi boyunca çözemediğimiz iki sorun var, birisi cari açık sorunudur, özü tasarruf yetersizliğidir, diğeri de dil sorunudur. Dil sorununu çözmek üzere başlattığımız bir program da kampanya olarak başladı.

Bugün de finans okuryazarlığı başlıyor. Yaşam boyu eğitim alanında diğer kurumlarla işbirliği yaparak elimizden gelen her şeyi yapacağız.''

Aynı programda ''bilincliyatirimci.org'' sitesindeki eğitim modüllerini 100, 250, 500, 750 ve 1.000. sırada tamamlayan katılımcılar arasından iPad ödülü kazanan 5 kişiye de ödülleri verilirken, toplantının ardından Anadolu Üniversitesi ile SPK arasında gerçekleştirilecek işbirliği protokolünün imza töreni de yapıldı.

Muhabir: Eda Topcu/Ziya Altunbaş

Yayıncı: Affan Kulunyar
Kaynak: AA