''sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu Bilgilendirme Seminerleri'' Dizisinin Üçüncüsü Adana'da Yapıldı

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun ''Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu Bilgilendirme Seminerleri'' dizisinin üçüncüsü Adana'da yapıldı.

TİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana Sanayi Odası Toplantı Salonu'nda düzenlenen etkinlikte, 7 Kasım 2012'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun Türkiye'de endüstri ilişkileri sisteminde yeni bir dönemi başlattığını söyledi.

Sözlü, kanunla ilgili şu bilgileri verdi:

''Söz konusu kanunla yürüklükten kaldırılan 2821 sayılı Sendikalar Kanunu ile 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu'nun yürürlükte bulunduğu dönemde zor da olsa elde edilen işçi ve işveren arasındaki çalışma barışının, yeni kanunla daha ileriye götürülmesini beklemekteyiz. 6356 sayılı kanunla Türk endüstri ilişkileri sisteminin bileşenleri olan işçi ve işverenler arasındaki ilişkilerin demokratik bir yapının oluşturulması, çağın değerlerini yansıtan ve aynı zamanda Türk çalışma hayatının sorunlarına köklü bir çözüm getiren bir sistemin oluşturulması amaçlanmıştır.''

Sözlü, kanunun hazırlanış ve kabul ediliş sürecinde, işçi ve işveren konfederasyonları ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinin çok sayıda toplantı yaptığını belirterek, ''Ancak kanunun bazı maddelerine ilişkin olarak konfederasyonumuzun çekinceleri hala sürmektedir. Umudumuz, bu konuların önümüzdeki dönemde yapıcı sosyal diyalog süreci içerisinde ele alınarak, sosyal taraflar ve halkımız için en uygun olacak çözümlere kavuşturulmasıdır'' dedi.

Kanunla sendikaya üyelikte ve üyelikten istifada noter şartının kaldırılarak e-devlet sistemine geçildiğini anlatan Sözlü, ''Yetkili sendikanın belirlenmesinde kilit rol oynayan sendika üyeliğinin kazanılması ve kaybedilmesi durumunun ayakları yere basan ve suiistimallere izin vermeyen bir sistem şeklinde oluşturulması son derece önem arz etmektedir. Aksi takdirde endüstri ilişkileri sistemimizin kaosa sürüklenme olasılığı bulunmaktadır'' diye konuştu.

Programda, ADASO Başkanı Sadi Sürenkök'ün konuşmasının akademisyenler sunum yaptı.

Muhabir: Volkan Kaşik / Anıl Bağrık

Yayıncı: Sevil Çelik
Kaynak: AA