Nato Genel Sekreteri Rasmussen Açıklaması

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türkiye'ye yerleştirilen Patriot bataryalarıyla İttifak'ın güvenliğini sağlama kararlılığının gösterildiğini söyledi.

Rasmussen, NATO karargahında düzenlediği basın toplantısıyla 2012 faaliyet raporunu açıkladı.

Genel Sekreter Rasmussen, "Bu yıla Türkiye ile güçlü dayanışma sinyaliyle başladık. Aralık ayında NATO Türkiye'nin talebine cevap verdi ve 3,5 milyondan fazla insanın korunması ve savunulması için son birkaç haftadır Patriot bataryaları İttifak'ın güneydoğu sınırına yerleştiriliyor. Bu, NATO'nun İttifak'ın güvenliğine sarsılmaz bağlılığını gösteriyor" dedi.

Rasmussen, NATO üyelerinin savunma harcamaları azalırken gelişen güçlerin savunma harcamalarının artmaya devam ettiğine dikkati çekerek, "Eğer bu trend devam ederse, NATO'nun askeri kapasitesini ve siyasi güvenilirliğini riske atacak ciddi açıklarla karşılaşacağız" uyarısında bulundu.

NATO'nun 2012 faaliyet raporunda, Suriye'nin tekrarlayan ihlalleri nedeniyle Türkiye'nin hava savunma kapasitesini güçlendirecek Patriot füzesi talebine olumlu cevap verildiği, Almanya, Hollanda ve ABD tarafından sağlanan toplam 6 füze bataryasının sadece savunma amaçlı olduğu ve hiçbir şekilde Suriye'de uçuşa yasak bölge uygulamasını ya da bir saldırı operasyonunu destekleyici mahiyette kullanılmayacağı belirtiliyor.

Muhabir: Feyzullah Yarımbaş

Yayıncı: Şermin Coşkun
Kaynak: AA