Her Yıl Binlerce Su Kuşunun Konakladığı Çukurova Deltası'ndaki Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlarda ''kış Ortası Su Kuşu Sayımları''na Başlandı

Her yıl binlerce su kuşunun konakladığı Çukurova Deltası'ndaki uluslararası öneme sahip sulak alanlarda ''Kış Ortası Su Kuşu Sayımları''na başlandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürlüğü, Doğa Araştırmaları Derneği, sivil toplum kuruluşları ve konuyla ilgili yeterli uzmanlığa sahip üniversitelerin ortaklığında gerçekleştirilen sayımlarda Çukurova Deltası'ndaki kuş sayısı belirlenmeye çalışılıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürü Etem Boz, Akyatan Lagünü'nde gerçekleştirilen sayımlar sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Çukurova Deltası'nda yer alan Yumurtalık, Akyatan, Ağyatan ve Tuzla lagünlerinin uluslararası öneme sahip sulak alanlar arasında yer aldığını söyledi.

Buraların aynı zamanda su kuşlarının yoğun olarak konakladıkları, kışladıkları bir alan olduğunu belirten Boz, Türkiye'nin de dahil olduğunu RAMSAR Sözleşmesi uyarınca koruma altında olan Akyatan ve Yumurtalık lagünlerinin Adana'da yer aldığını ifade etti.

Boz, Kış Ortası Su Kuşu Sayımları'nı her yıl gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, şunları söyledi:

''Özellikle kuş göç yolu üzerinde olması nedeniyle yoğun bir sayım söz konusu. Bu kapsamda Çukurova Deltası'nda geçen yıl 207 bin 321 su kuşu sayıldı. Bu önemli bir rakam. Bu yıl da sayımlara başladık. Bir haftalık süreçte bu 4 alanda kuş sayımları yapılacak. Akyatan Lagünü'nü koruma ve kuş gözlemciliğinin artması anlamında çok önemli çalışmalar yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz.''

Geçen yılki sayımlarda Akyatan Lagünü'nde 25 bin 650 flamingo sayıldığını anlatan Boz, ''Bu çok önemli bir rakam aynı zamanda Yumurtalık Lagünü'nde 86 bin 80 Suna kuşu sayılmış. Sayımlar yapıldıktan sonra azalan ve çoğalan türleri görmek mümkün. Geçen yılki sayımlar önceki yıllara göre hayli yüksek çıktı. İnşallah bu yıl ki sayımların da önceki yıllara göre fazla olacağını düşünüyoruz. Lagünleri korumak ve gelecek nesillere daha iyi halde bırakabilmek için çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz'' diye konuştu.

Boz ayrıca, kış ortası su kuşu sayımlarının dünya genelinde 20 bin alanda yapıldığını, çoğu gönüllülerden oluşan 11 bin kişinin de sayımların gerçekleşmesi için çalıştığını belirterek, ortalama 175 tür ve 20 milyon su kuşunun her yıl düzenli olarak sayıldığını bildirdi.

-Şu ana kadar en fazla Sakarmeke sayıldı-

Doğa Araştırmaları Derneği Tür Koruma ve İzleme Sorumlusu Süleyman Ekşioğlu ise Akyatan Lagünü'nün Türkiye'nin en önemli sulak alanlarından birisi olduğunu ve bünyesinde yüksek sayıda su kuşu barındırdığını söyledi.

Kış Ortası Su Kuşu Sayımları'nın dünya genelinde yapıldığını hatırlatan Ekşioğlu, şöyle devam etti:

''Bu sayım Uluslararası Sulak Alanlar Kurumu tarafından her yılın ocak ayı sonları ile şubat ayının başlarında organize bir şekilde yapılıyor. Türkiye'de de biz donmayan tüm sulak alanlarda bu sayımı yapıyoruz. Dün Yumurtalık Lagünleri'ndeydik orada 20 bine yakın kuş saydık. Akyatan Lagünü'nün de daha yarısına gelmedik ama şuana kadar su kuşu sayısı 120 bine yaklaştı. Burası yeniden önemli kuş alanı statüsünü kazanmış durumda. Zaten öyle bir alan ama bugün bir kez daha anlamış bulunuyoruz.''

Ekşioğlu, sayımlarda en fazla Türkiye'nin en yaygın su kuşu olan Sakarmeke'yi saydıklarını anlatarak, ''Şimdiye kadar saydığımız 130 bin su kuşunun 110 bini Sakarmeke. Bir alanda 20 binden fazla herhangi bir su kuşu türü bulunması o alanı uluslararası öneme sahip önemli kuş alanı statüsüne kavuşturuyor. Bundan sonra Çukurova'nın diğer sayım noktalarına gideceğiz'' diye konuştu.

Çukurova Deltası'nda şuana kadar Sakarmeke ve ördekler başta olmak üzere balıkçıl türleri ve flamingolar saydıklarını anlatan Ekşioğlu, ''Daha önceki çalışmalarımızda burada 163 yuvalık flamingo kolonisi tespit ettik. Bu son yıllarda Tuz Gölü ve İzmir Kuş Cenneti dışında bilinen ilk flamingo yuvalama alanı oldu. Ama onun dışında flamingolar burada yoğunlukla kışlıyorlar. Geçen yıl 24 bin civarında saydık, ondan önceki yıl 18 bin, bu yıl da çok yüksek olduğunu tahmin ediyoruz. Çok önemli bir flamingo kışlama alanı. Turnalar içinde aynı öneme sahip'' şeklinde konuştu.

Muhabir: Volkan Kaşik / Anıl Bağrık

Yayıncı: Şükran Yücel
Kaynak: AA