Greenpeace Yalova Yerel Grup Koordinatörü Bayrı Açıklaması

Greenpeace Yalova Yerel Grup Koordinatörü Özlem Akyüz Bayrı, AKSA Akrilik Kimya Sanayi A.Ş'ye ait elyaf fabrikasında çıkan yangınla ilgili, ''Yangının çevresel sonuçlarıyla ilgili açıklamayı yetersiz buluyoruz'' dedi.

Bayrı, yaptığı yazılı açıklamada, bağımsız akredite çevre laboratuvarı ile AKSA tarafından 6 noktada ölçüm yapıldığını ısrarla dile getirilmesine rağmen, ölçüm sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılmadığını öne sürdü. Bayrı, şunları kaydetti:

''Yangında elyaf ürünlerin yandığını, PAN malzemenin yanmasıyla ortaya çıkan maddelerin emisyon değerlerinin altında olduğu fabrika açıklamalarında ısrarla vurgulanmıştır. Yapılan açıklamaları yeteri kadar şeffaf görmüyor ve bir daha soruyoruz- Özellikle fabrikada ve yakın noktalarda yapılan ölçümlerde belirlenen azot oksit gazları, hidrojen sülfür, amonyak ve hidrojen siyanür gazı miktarlarını öğrenmek istiyoruz. AKSA'nın, yangının çevresel sonuçlarıyla ilgili açıklamasını yetersiz buluyoruz. Aynı şeffaflığı firmadan olduğu kadar Yalova Valiliği'nin ilgili birimlerinden bekliyor, devletin resmi ağızlarının Yalova'daki resmi emisyon ölçüm sonuçlarını ve değerlendirmelerinin esas alması gerektiğini düşünüyoruz.''

Muhabir: İsmail Ersan / Mehmet Bayer

Yayıncı: Haluk Yüksel
Kaynak: AA