Fındıkta Şubat Ayında Yapılması Gerekenler

Fındık üreticileri şubat ayında yapmaları gerekenler konusunda uyarıldı.

Trabzon Ticaret Borsası'ndan yapılan yazılı açıklamada, Şubat ayında fındıklarda dişi çiçeklerin iyice olgunlaştığı, erkek çiçeklerin ise fenerlenmeye yani çiçek tozlarını yaymaya başladığı belirtildi.

Özellikle yağış olmadığı halde hafif hafif esen rüzgarlı günlerde fındık bahçelerinin sapsarı görünmeye başladığı ifade edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

''Bu sarı renkli çiçek tozlarının, rüzgarlarla uçarak karanfillere ulaşması döllenmenin başlayacağının işaretidir. Havalar bu ayda ne kadar güzel geçer, ne kadar çiçek tozu uçuşur karanfillere ulaşırsa, döllenme ne kadar iyi olursa, o yıl ürün de o kadar bol olabilir.''

Açıklamada, iyi ve bol ürün almak için döllenen karanfilleri iyi beslemek gerektiği de vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

''Bunun için yanmış çiftlik gübresi bu andan itibaren verilmelidir. 3-4 yılda bir kullanılan çiftlik gübresi ocakların çevresine dalların tam altına gelecek şekilde 25-30 kilogram kadar ve kesinlikle toprağa karıştırılmak suretiyle verilmelidir. Unutulmamalıdır ki, bir ton yanmış çiftlik gübresinde 5,5 kilogram azot, 2,5 kilogram fosfor, 5,5-6 kilogram potasyum ve diğer bazı bitki besin maddeleri bulunmaktadır. Ayrıca verilen toprakların yapısını da iyileştirmektedir.''

Açıklamada, bu sıralarda zarar yapmaya başlayan kozalak akarı ve kışı kozalak içinde geçiren filiz güvesini yok etmek için, kozalakların elle toplanarak yakılmasının oldukça yararlı olduğu ifade edilerek, iyi bir gübrelemenin daha çok ürün, daha bol kazanç anlamına geldiği kaydedildi.

Muhabir: Meltem Yılmaz

Yayıncı: Asena Akçay
Kaynak: AA