Endemik Türlerin Korunması İçin Yapılan Çalışmalar Sırasında 8 Yeni Türe Rastlandı

Hüseyin Bağış - Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi, dünyada sadece Ege'de bulunan türleri korumak üzere yürüttüğü proje sırasında 8 yeni bitki türü keşfetti. Henüz ismi konmayan türler, makalelerinin yazılmasının ardından bilim dünyasına tanıtılacak.

Türkiye'nin bitki zenginliğini tanıtmak ve korumak için kurulan Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Serdar Gökhan Şenol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bahçenin insanlara farklı bitkileri göstermek amacıyla kurulduğunu, ancak Son yıllarda nadir türleri korumak ve nesillerini devam ettirme konusuna çalışmalara ağırlık verildiğini söyledi.

Ege Bölgesi'nde bulunan endemik bitki türlerinin korunmasına yönelik çalışmalar sırasında İzmir ve Bozdağ'da yeni bitki türlerine rastladıklarını belirten Şenol, çan çiçeğigiller, papatyagiller, karanfilgiller, maydonozgiller ve orkidegiller familyasına ait yeni türlerin herbaryum tip örnekleri üzerinde incelemenin devam ettiğini, makale yazımı Sonrası dünyaya tanıtılacağını bildirdi.

Şenol, şunları söyledi:

''Koruma çalışmaları kapsamında Bozdağ'a önem verdik. Çünkü Ege Bölgesi'nin bitki çeşitliliği açısından en önemli noktası. Yaklaşık olarak 2 bin 150 metre yüksekliği ile hem bölgenin en yaşlı dağlarından bir tanesi hem de yaklaşık 120 endemik bitkiyi bünyesinde barındırıyor. Bu alan üzerinde iki TÜBİTAK projesi gerçekleştirdik. Burada 5 bitki türünün yaşatılmasına yönelik çalışmalar yaptık. Bir tanesi üzerinde kültür almayı başardık ve tarla denemesi yapacak aşamaya geldik.

Bu çalışmalar sırasında 8 yeni bitki türüne ulaştık. Bu bitkiler yerel halkın bildiği ancak bilim dünyasının henüz tanımlamadığı bitki türleri. Henüz isimlendirilmeyen bu bitkiler, makale yazımının tamamlanmasının ardından bilim dünyasına tanıtılacak. Bilim dünyası, yeryüzünde sadece İzmir'de yaşayan yeni bitki türleriyle de tanışmış olacak.''

Yeni bulunan türlerden çan çiçeğigiller familyasına ait türün yaklaşık 400 birey olduğunu belirten Şenol, bulunan türlerden maydonozgillere ait türün ise çok sınırlı bir alanda yetiştiğini, acilen korunması gerektiğini vurguladı.

-Gizlilikle yürütülüyor-

Bulunan yeni türlere yönelik çalışmaların gizlilikle yürütüldüğünü, endemik olan bu türlerin yurt dışına kaçırılma tehdidinin bulunduğunu anlatan Şenol, türlerin nerede bulunduğuna ilişkin bilgilerin paylaşılmadığını belirtti.

Türkiye'de insanların doğaya olan ilgisinde artış olduğunu ancak özellikle Avrupa ülkelerinde bitki türlerinin başlı başına bir turizm alanı yarattığına dikkat çeken Şenol, bitki çeşitliliği bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olarak koruma ve tanıtma çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini de kaydetti.

Muhabir: Tolga Albay

Yayıncı: Şükran Yücel
Kaynak: AA