Başbakan Erdoğan'ın ''millete Hizmet Yolunda'' Konuşması Açıklaması

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2012 yılındaki ekmek israfının 2011 yılına göre artış gösterdiğine dikkati çekerek, ''Maalesef, günde 6 milyon adet, yılda 2 milyar adet ekmek, çöpe gidiyor. Parasal olarak ifade edildiğinde, yılda 1,5 milyar liralık bir kaynak çöpe atılıyor'' dedi.

Başbakan Erdoğan, televizyon kanallarında yayınlanan ''Millete Hizmet Yolunda'' konuşmasında, gündemdeki konuları değerlendirdi. Sözlerine, yarıyıl tatiline giren öğrencileri tebrik ederek başlayan Erdoğan, ''Başarılı öğrencilerimize başarılarının devamını; karnelerinde kırıklar olan öğrencilerimize de, ikinci dönemde çok çalışmak suretiyle bu kırıkları telafi etmelerini diliyorum'' dedi.

Ocak ayında ekonomide üst üste gelen başarıların yaşandığını ifade eden Erdoğan, bu yıl ilk olarak İstanbul'da, Florence Nightingale Hastanesi'nin açılışını gerçekleştirdiğini söyledi.

Enerji tasarrufu ve tabiatı koruma esasına dayanan ve Türkiye'nin ilk ''Yeşil Hastanesi'' olma ünvanını elde eden bu tesisin, sahip olduğu imkânlar ve sunduğu yüksek standarttaki sağlık hizmetlerin yanında, uluslararası bir sağlık eğitimi merkezi işlevi de göreceğini kaydeden Başbakan Erdoğan, ''Eğitim ve sağlık alanında yapılan her hizmet, her eser, her yatırım bizleri ziyadesiyle memnun ediyor. Bu alandaki tesisleri, her şeyden daha çok önemsiyoruz'' dedi.

-29 ilde şehir hastaneleri kurulacak-

Sağlık hizmetlerine büyük önem verdiklerini kaydeden Erdoğan, ''Ülkemizde sağlık alanında çalışan insan gücü sayısı 2002 yılında 178 bin iken, bu rakamı bugün 462 bine yükselttik. Sadece kamudaki uzman hekim sayısını, 10 yılda 20 binden 33 bine, pratisyen hekim sayısını ise 24 bin 558-den 31 bin 136-ya çıkardık. Yine bu dönemde, 87 bin olan kamudaki ebe ve hemşire sayısını, 131 bine ulaştırdık'' diye konuştu.

Bugün Türkiye genelinde 20 bin 274 aile hekiminin vatandaşlara hizmet verdiğini söyleyen Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti :

''Kamu hastanelerini yeniden yapılandırdık ve güçlendirdik. Devlet hastanelerindeki nitelikli yatak sayısını 6 bin 839'dan 40 bin 716'ya, yoğun bakım servislerindeki yatak sayısını 665'den 3 bin 86'ya çıkartarak, hizmet kalitesini fevkalade artırdık. Hastanelerimizi, fiziki olarak yenilemenin yanında en modern cihazlarla donattık. Acil Sağlık Hizmetleri konusunda da çok önemli gelişmeler sağladık. 112 istasyonlarının sayısını 481'den 1.854'e, ambulans sayısını 617'den 2 bin 936'ya çıkardık. Türkiye, helikopter ve uçak ambulans hizmetleriyle ilk defa bizim dönemimizde tanıştı. Bugün 4'ü uçak, 19'u helikopter olmak üzere 23 hava ambulansıyla Türkiye'nin her yerinde bu hizmeti veriyoruz.''

''Şehir hastaneleri'' kavramını gündeme aldıklarını vurgulayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ilk etapta Kayseri, Ankara-Bilkent ve Ankara-Etlik'te şehir hastanelerini 3 yıl içinde faaliyete geçireceklerini söyledi.

İstanbul-İkitelli Şehir Hastanesi'nin ve Elazığ Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi'nin hazırlıklarının da tamamlandığını ifade eden Erdoğan, bu hastanelerin yapımına en kısa sürede başlanacağını söyledi.

29 büyükşehirde 29 şehir hastanesi kurulacağını bunlarla birlikte Elazığ'da bölge eğitim araştırma hastanesi kurulacağını sözlerine ekledi.

Son yıllarda dünyanın pek çok yerinden sağlık uzmanlarının gelip, Türkiye'deki sağlık hizmetlerini incelediğini kaydeden Erdoğan, ''Kamu kurumlarımızla, özel sektörümüzle, sivil toplum kuruluşlarımızla, üniversitelerimizle bu alanda çok daha büyük başarılara hep birlikte imza atacağız. Türkiye'yi, sadece bölgesinin ve Avrupa'nın değil, dünyanın en önemli sağlık merkezlerinden biri haline getireceğiz''dedi.

17 Ocak'ta Ankara'da katıldığı bir törenle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tamamlanan 365 tesis ve yatırımı resmi olarak hizmete soktuklarını anlatan Başbakan Erdoğan 19 Ocak'ta Gaziantep'te, 64 farklı eser ve hizmetten oluşan, 1 milyar 184 milyon lira bedelle üretilen yatırımları hizmete açtığını söyledi.

-''Günde 6 milyon adet, yılda 2 milyar adet ekmek, çöpe gidiyor''-

Konuşmasında, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın düzenlediği Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası'na da değinen Erdoğan, ekmek israfının boyutlarını anlattı. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin yaptırdığı araştırmaya göre, Türkiye'de yılda 37 milyar adet ekmek üretildiğini, tüketilen ekmek miktarının ise, yılda 35 milyar adet olduğunu kaydeden Erdoğan, ''Maalesef, günde 6 milyon adet, yılda 2 milyar adet ekmek, çöpe gidiyor. Parasal olarak ifade edildiğinde, yılda 1,5 milyar liralık bir kaynak çöpe atılıyor. Daha da vahimi, Türkiye zenginleştikçe, milli gelir artışına bağlı olarak refah arttıkça, tüketim arttıkça, alım gücü arttıkça; ekmek israfı da artıyor'' dedi.

2011 yılında günde 5 milyon ekmeğin çöpe atıldığını, 2012 yılında, çöpe atılan ekmek miktarının 1 milyon artışla 6 milyon adete çıktığını belirten Erdoğan, şöyle devam etti :

''Bir tarafta yiyecek bir dilim ekmek bulamazken, diğer tarafta, tıka basa doyan, yediği önünde yemediği ardında duran, yemediğini çöpe atan bir kitlenin olması ne adaletle, ne kalkınmayla, ne de refahla bağdaştırılabilir. İsrafın yerine tasarrufu, ziyan etmenin, zayi etmenin yerine paylaşmayı, bölüşmeyi koymalıyız. Kendi öz değerlerimize sıkı sıkıya sarılmalı, medeniyetimizin temel ilkelerine, temel dinamiklerine sahip çıkmalıyız. Dolayısıyla herkesin, aziz milletimin, ekmek kullanımı konusunda çok daha duyarlı olmasını ben özellikle rica ediyorum. Ekmeği alırken, ekmeği bölerken, bir değil, birkaç defa düşünülmesini, o ekmeğe sahip olmayanların hatırlanmasını, ona göre davranılmasını özellikle rica ediyorum. Başlatılan kampanyanın bu hissiyatı çoğaltmasını, ekmek israfının önüne geçmesini yürekten temenni ediyorum.''

- Dış Politika -

Başbakan Erdoğan, ''Millete Hizmet Yolunda'' başlıklı konuşmasında, Ocak ayında dış politikada yaşanan gelişmelere de değindi. Singapur Dışişleri ve Adalet Bakanı Şanmugam, Irak Meclis Başkanı Nuceyfi, Kosova Başbakanı Haşim Taci, Bosna-Hersek Reis-ül Uleması Kavazoviç, Gana Cumhurbaşkanı Mahama ile görüşmeler gerçekleştirdiğini ifade eden Erdoğan, Afrika'da Gabon, Nijer ve Senegal'e resmi ziyaret gerçekleştirdiğini anlattı.

''Bizler, hükümet olarak, Afrika'ya açılım politikamız çerçevesinde Afrika Kıtası'nda yer alan ülkelerle ilişkilerimizin geliştirilmesine özel bir önem atfediyoruz'' diyen Erdoğan, şöyle devam etti :

''Geçmişte, Afrika ile, Afrika ülkeleri ile, Afrika insanı ile aramızda çok köklü ilişkiler, çok derin bağlar vardı. Bugün bu bağları, bu ilişkileri güçlendirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Karşılıklı çabalar neticesinde, son birkaç yıl içinde, bu alanda gerçekten takdire şayan bir ivme yakaladık. Şu anda Türk Hava Yollarımız, Afrika-da 23 ülkede 32 noktaya uçuş gerçekleştiriyor. Önümüzdeki dönemde açılması planlanan yeni hatlarla birlikte, İstanbul, Afrika ülkeleri için dünyanın tüm ülkelerine en kolay ve en uygun koşullarda bağlantı sağlayan bir merkez, bir havaalanı konumuna gelecek. Bundan dört yıl önce Afrika Kıtası'nda sadece 12 Büyükelçiliğimiz mevcuttu. Şu anda, Afrika'da, 26'sı Sahra'nın Güneyi'nde olmak üzere, 31 Büyükelçiliğimiz var. İnşallah, birkaç ay içinde bu rakam 34'e ulaşacak. Afrika ülkeleriyle 2003 yılında sadece 5 milyar golar olan ticaret hacmimiz, küresel ekonomik krize rağmen, 2011 yılı sonunda 17 milyar doları aştı. 2015 yılı itibarıyla Afrika ülkeleriyle olan ticaret hacmimizi 50 milyar dolar seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz.''

-''Bizim anlayışımızda, bütün insanlar eşittir''-

Türkiye olarak, Afrika Kıtası'na, Batılı ülkelerin baktığı gibi asla bakmadıklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, ''Oradaki insanları köleleştirmek, oradaki insanları katletmek, oradaki ülkeleri, toplumları birbirine kırdırmak suretiyle Afrika'nın zenginliklerine, elmasına, altınına, petrolüne sahip olmak gibi bir tutum, bizim tarihimizde olmamıştır, olamaz da. Bizim anlayışımız, bizim kültürümüz insanları köleleştiren değil, insanı yaratılmışların en şereflisi gören, insanları özgürleştiren, eşitlikçi bir anlayıştır. Bizim anlayışımızda, bizim kültür ve medeniyetimizde beyazın siyaha, siyahın beyaza karşı bir üstünlüğü yoktur. Bizim anlayışımızda, bütün insanlar eşittir. İşte, bu nedenle, bizler oraya sadece ekonomi ve ticaret için değil, insanlık için gidiyor; dostluk ve kardeşlik için orada bulunuyoruz'' diye konuştu.

Hastalıklarla mücadelede, tarımsal gelişmede, sulamada, enerji ve eğitim alanlarında Afrika-ya teknik ve insani yardımların düzenli olarak sürdüğünü belirten Erdoğan, şunları söyledi :

''Burada sadece Türkiye Cumhuriyet Devleti olarak değil, TİKA'mızla, bunun yanında sivil toplum kuruluşlarımızla el ele omuz omuza oraya ulaşıyoruz. Dünyanın yükselen gücü olarak, Türkiye, 37 Afrika ülkesinde projeler gerçekleştiren Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığımız TİKA eliyle, Afrika'nın, Afrika ülkelerinin kalkınmasına ciddi katkılar sağlıyor. 2005 yılında Afrika Kıtası'nda TİKA tarafından gerçekleştirilen resmi kalkınma yardımları sadece 3 milyon dolar iken, bu oran 2011 yılı sonu itibarıyla yaklaşık 156 milyon dolara ulaştı. Biz şuna inanıyoruz: 21'inci yüzyıl, Afrika'nın şahlandığı, Afrika medeniyetinin tarih sahnesine geri döndüğü bir yüzyıl olacaktır.''

-''Görevi devreden her 4 bakanımız da son derece başarılıydı''-

Konuşmasında, Ocak ayında Hükümet içinde gerçekleştirilen sınırlı kabine değişikliğine de değinen Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti :

''Bir bayrak değişimini, bir tazelenmeyi hayata geçirdik. İçişleri, Milli Eğitim, Sağlık ve Kültür Turizm Bakanlığı yapan arkadaşlarımız, görevlerini devrettiler ve yeni arkadaşlarımız görevlerine başladılar. Görevi devreden her 4 bakanımız da son derece başarılıydı. Kendilerine bir kez de sizlerin huzurunda şükranlarımı ifade ediyorum; yeni bakanlarımıza üstün başarılar diliyorum. Bizim için hizmet, her zaman makamların önünde oldu. Makamların gelip geçici olduğuna, hizmet ve eserlerin kalıcı olduğuna, önemli olanın milletin kalbinde sarsılmaz bir yer edinmek olduğuna biz yürekten inandık. Bu bir bayrak yarışıdır. Biz, Hükümet olarak, nasıl ki görevi bizden öncekilerden devraldıysak, vakti zamanı geldiğinde, sizler takdir ettiğinizde, aynı şekilde görevlerimizi yeni gelenlere devredecek, ama sizin gönlünüzde yer edinmiş olmanın huzurunu da daima yüreğimizde taşıyacağız.''

Muhabir : Hasan Öymez

Yayıncı : Ertuğrul Cingil
Kaynak: AA