Bal’dan Açıklama

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada öğretmenlerin eş ve sağlık özrü atamalarının Şubat ayında yapılacağını açıklamasına Eğitim İş Kastamonu İl Temsilcisi Ahmet Tevfik Bal tepki gösterdi.

Bal, yaptığı yazılı açıklamada, 14 Eylül 2011 tarih ve 28054 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 652 sayılı KHK ile daha önce yarıyıl ve yaz tatili dönemlerinde yapılan özür grubuna bağlı yer değişiklikleri, yılda bir kez yaz döneminde olacak şekilde sınırlandırılmış, bu durum büyük mağduriyetler oluşturduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti: “Geçtiğimiz yıl gelen baskı ve tepkiler üzerine kendi çıkardığı KHK'yı delmek zorunda kalan Bakanlık, bu yıl da yeniden Başbakan’ın talimatıyla KHK'yı delerek doğruyu yapmaktadır.

Bakanlık öncelikle, Başbakan’ın iki dudağı arasından çıkan sözle hareket etmek yerine, aynı mağduriyetlerin bir daha yaşanmaması için bir gecede çıkarılan 652 sayılı KHK’yı değiştirmeli ve özür durumuna bağlı atamaları tekrar yılda iki kez olacak şekilde düzenlemelidir.

Gelişme halihazırda 652 sayılı KHK’nin olumsuz etkilerine maruz kalan eş durumu ve sağlık özrü mağdurları için sevindiricidir. Buna rağmen aynı hakkın öğrenim özrü grubuna verilmemesinin hiçbir hukuki ve vicdani dayanağı yoktur. Bakanlık yaz döneminde açtığı özür durumu atamalarında öğrenim özrüne yer vermemiş ve bu durum mağdur olan öğretmenlerce yargıya taşınmıştır. Yargıdan konuya ilişkin olumlu kararlar çıkmaktadır. Bakanlık bu ayrımcılığı bertaraf etmeli, öğrenim özrü mağdurlarına da aynı dönemde yer değişikliği hakkını tanımalıdır.

Eğitim-İş olarak Bakanlığın yayınlayacağı kılavuzun takipçisi olmaya ve mağdur edilen öğretmenlerimize her türlü hukuki desteği vermeye devam edeceğiz”
Kaynak: İHA