Anayasa Uzlaşma Komisyonu Çalışmalarında Gerginlik

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun CHP’li üyeleri, Başbakan Erdoğan’ın komisyon çalışmalarına Mart ayı sonuna kadar süre vermesinin kabul edilemez olduğunu belirterek, bu açıklamanın ardından toplantıda gerginlik yaşandığını söyledi.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun CHP’li üyeleri Konya Milletvekili Atilla Kart ve İzmir Milletvekili Rıza Türmen, komisyon toplantılarında Son iki gündür yaşanan gelişmelere ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Kart, Başbakan Erdoğan’ın komisyonun çalışmalarını Mart ayı Sonuna kadar bitirmemesi halinde kendi tekliflerini getirecekleri ve gerekirse referanduma gideceklerin ilişkin açıklamasını hatırlatarak, “Bu açıklaması bizim için şaşırtıcı olmadı. Çünkü Sayın Başbakanın ve AK Parti hükümetinin uzlaşmaya, diyaloğa dayalı demokratik bir anayasa yapımı konusunda başından beri samimi olmadığını, siyaseten dürüst olmadığını çok iyi biliyoruz” dedi.

Uzlaşma komisyonunda temel hak ve özgürlüklere ilişkin maddelerin ardından yasama ve yürütme maddelerine geçildiğini ancak AK Parti’nin başkanlık sistemi önerisi ile görüşmelerin tıkandığını anlatan Kart, bunun üzerine dört partinin ortak bir karar aldığını söyledi.

Buna göre, CHP, BDP ve MHP’nin önerisinin parlamenter sistem ağırlıklı olması sebebiyle, parlamenter sistem üzerinden müzakere yapıldığını, başkanlık önerisinin de her maddeye AK Parti’nin ‘madde önerisi’ olarak düşüldüğünü belirten Kart, 18 maddede bu ilkenin yerine getirildiğini söyledi.

Kart, bu madde notunun, “AK Parti’nin önerdiği madde, başkanlık sistemiyle ilgili olduğundan komisyon tarafından müzakere edilmemiş ancak teklif sahibi tarafından açıklama yapılmıştır” şeklinde olduğunu da bildirdi.

Yapılan görüşmelerde Başkanlık sisteminin dayanağının olmadığının ortaya çıktığını ve baştan beri samimi olmayan iktidar grubunun bu tablonun ortaya çıkmasından Son derece rahatsız olduğunu savunan Kart, “Sonuçta parlamenter sisteme ilişkin bu düzenlemeler kamuoyuna mal oluyor, kabul görüyor. Başbakan, bunun da tesiriyle bu müdahaleyi yaptı. Bu müdahalenin kabul edilebilir bir tarafı yok, kesinlikle kabul etmiyoruz. Bu komisyon çalışmalarını sabote etmektir, torpillemektir” diye konuştu.

ÇİÇEK’E ‘TAVIR KOY’ ÇAĞRISI

Başbakan Erdoğan’ın bu açıklamayı yaptığı gün, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in başkanlık ettiğini belirten Kart, “Başbakanın açıklamaları aslında doğrudan TBMM’yi hedef almıştır. Biz dün açıkçası çok açık bir tavır koymadık. Sayın Meclis Başkanın tavrını gözlemledik. Ama tavrı Son derece düşündürücüydü ve konumuna yakışmayacak şekilde olayı geçiştiren bir tavırdı. Bu metin komisyonun iradesiyle çıkacak başkalarını dayatmasıyla değil. Komisyon gündemine hakimdir, o gündeme içerik olarak da, takvim olarak da hakimdir. Biz ucu açık bir takvimden söz etmiyoruz. 4, 5, 6 ay olur. Adı üstünde anayasa yapıyorsunuz. Birilerinin siyasi takvimine Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasal kurumlarını feda edemezsiniz, Türkiye’nin toplumsal barışını feda edemezsiniz” şeklinde konuştu.

Kart, Cemil Çiçek’in Başbakan Erdoğan’ın görüşlerine katılıyorsa bunu da açıklaması gerektiğini söyledi.

Kart, Başbakan Erdoğan’ın açıklamasının ardından Mehmet Ali Şahin’in başkanlık ettiği dünkü toplantıda AK Parti’nin madde notu yazdırmama kararı aldığını belirten Kart, “Toplantı bittikten Sonra Sayın Şentop’un uzmanlara ‘madde notu yazmayacaksınız’ diye talimat verdiğini duyuyoruz. Biz de ‘böyle bir şey olmaz, bu bir korsan girişimdir, iktidar nüfuzu yoluyla oradaki memura baskı yapmaktır’ dedik. Şahin ısrarla ‘yemin maddesine geçelim’ dedi.

Biz bu belirsizliklerin giderilmesi gereğini dile getirdik. 2 saati bulan tartışma oldu. Sayın Şahin tartışmalardan Sonra iktidar milletvekili olmanın buyurganlığı, mütehakkim anlayışı ya da iktidar vekili olmanın dayanılmazlığı ile ‘Toplantıyı kapatıyorum’ dedi.

Elbette artık konuşulacak bir şey kalmamıştı” dedi.

CHP’li Türmen ise, Başbakan Erdoğan’ın bu açıklaması ile gerçek niyetini ortaya koyduğunu belirterek, “Çünkü AK Parti’nin özgürlükçü, demokratik bir anayasa yapma amacı yoktu, asıl amacı başkanlık sistemini halka kabul ettirmekti” dedi.

Kaynak: İHA