Amasya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Bolat Açıklaması

Amasya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, ''Enerji performans yönetmeliğine uymayan binalara ruhsat verilmeyecektir''dedi.

Bolat, yaptığı yazılı açıklamada, enerjinin etkin kullanılması, israfının önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi ve çevrenin korunması için enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğin artırılması amacıyla ''Enerji Verimliliği Kanunu'' kapsamında yürütülen çalışmaları değerlendirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmeliğe göre hazırlanan yapı projeleri kapsamında enerji kimlik belgesi düzenleneceğini vurgulayan Bolat, şunları kaydetti:

''Enerji Performans Yönetmeliğine uymayan binalara ruhsat verilmeyecektir. Enerji Kimlik Belgesi Bina Enerji Performansı -TR adresinde düzenlenir. Yeni binalarda kullanım alanı 2 bin m2 ve üzeri ise merkezi ısıtma sistemi zorunluluğu vardır. Toplam alanı 2 bin m2 üzerindeki okullar, hastaneler, yurtlar, pansiyonlar, oteller ve konut dışındaki binalarda merkezi sıcak su tesisatı zorunluluğu vardır. EKB 10 yıl boyunca geçerlidir. Yeni binalarda proje müellifi EKB'ni düzenlemek zorundadır. EKB binanın tamamına veya dairelere göre düzenlenebilir. Isı yalıtımı için oy çokluğu yeterli olacaktır. EKB proje müellifinden mutlaka istenecek ve proje ile uygulamanın uyup uymadığına dikkat edilecektir. Yeni binalarda EKB proje müellifi, mevcut binalarda ise bina sahibi tarafından talep edilecektir. Yeni binalar BEP, mevcut binalar ise EKB'ye uymak zorundadır.''

Bolat, mevcut binalarda sınıf zorunluluğunun olmadığını ancak yeni binalarda düzenlenen EKB'ye göre binaların en az C sınıfı olmak zorunda olduğunu belirtti.

Muhabir: Fatih Mehmet Kürkçü

Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
Kaynak: AA