Almanya Başbakanı Merkel, İtalya Başbakanı Monti İle Bir Araya Geldi

Almanya Başbakanı Angela Merkel, gelecek hafta yapılacak AB'nin bütçe konulu zirvesine hazırlık kapsamında başkent Berlin'de İtalya Başbakanı Mario Monti ile bir araya geldi.

Merkel, İtalyan mevkidaşı ile çalışma toplantısından önce yaptığı açıklamada, AB bütçesi konusunda zor, ancak çözüme kavuşacak müzakereler beklediğini belirtti.

AB zirvesinde AB'nin orta vadeli mali durumu konusunda anlaşma sağlanmasında başarılı olabileceğini ifade den Merkel, İtalya ve Almanya'nın AB'ye para veren ülkeler olduklarını ve böylelikle ortak çıkarları da olduğunu kaydetti.

Merkel, Mario Monti'nin İtalya'nın çıkarları konusunda sert bir tutum sergilediğini, bazen bundan kaynaklanan sorunlar oluştuğunu ve bunların çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Monti de orta vadeli mali durum konusunda İtalya için ekonomik büyümenin güçlendirilmesinin, istihdamın artırılmasının ve AB içindeki dayanışmanın önemli olduğunu belirtti.

Almanya, Fransa ve İtalya'nın AB en önemli para veren ülkeler olduğuna dikkati çeken Monti, para veren ve para alan ülkeler arasındaki dengenin sağlanması ve para veren bazı ülkelerin pozisyonunun yeniden düşünülmesi gerektiğini kaydetti.

Monti, pazar günü de Paris'te Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile bir araya geleceğini bildirdi.

Muhabir: Erbil Başay/Cüneyt Karadağ

Yayıncı: Affan Kulunyar
Kaynak: AA