Akkuyu'da Yapılacak Nükleer Santral

JSC Atomstroyexport AŞ Türkiye Sorumlusu Alexandr Mironov, Türkiye'deki birçok fabrikanın üretim kalitesi ve kapasite bakımından Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin inşaatında kullanılacak kablo, fan ve vana gibi ekipman ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde olduğunu söyledi.

Santrali inşa edecek olan JSC Atomstroyexport AŞ yetkilileri, İçel-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Kültür Merkezi konferans salonunda sanayici ve iş adamlarının katılımıyla, inşaat sürecindeki iş kalemleri, iş hacimleri, yerel ve bölgesel ekonomiye katkıları konusunda bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Mironov, toplantıda yaptığı konuşmada, uluslararası anlaşmalar gereğince Rus tarafının mümkün olduğu kadar Türkiye'den de katılımcıları 20 milyar dolarlık projeye dahil etme taahhüdünde bulunduğunu söyledi.

Nükleer güç santrallerinin inşaat sürecinin 3 aşamadan oluştuğunu ifade eden Mironov, ''Bunlardan ilki hazırlık aşamasıdır. Bu hazırlık dönemininde ilk etapta inşaat ve montaj işleri için atölyelerin hazırlanması ve bunun dışında saha içi, saha dışı yolları ve boru hatlarının yapılmasıdır. Diğer önemli bir husus ise ana inşaat çalışmaları başlamadan önce hafriyat çalışmalarının tamamlanıp inşaat alanının hazır hale getirilmesidir'' diye konuştu.

Mironov, çalışmalara şubat ayında başlanmasının planlandığını dile getirerek, 2012 yılında Türkiye'de satın alma ve malzeme temini ile ilgili piyasa araştırması yaptıklarını vurguladı.

Araştırmalarda bazı karşılaştırmalar yaptıklarını belirten Mironov, şöyle devam etti:

''Örneğin, teknik özellikleri itibarıyla Türkiye'de üretilen bir fan ile Rusya'da üretilen fan, kalite ve özellik bakımından aynı olabiliyor, tabii ki bizim tercihimiz nakliye sıkıntısı olmayan iç piyasadan temin etmek olacak. Türkiye'de gezmiş olduğumuz birçok fabrika üretim kalitesi ve kapasite bakımından ihtiyacımızı karşılayabilecek düzeyde.

Ayrıca bu fabrikaların kriterlere uygun üretim yaptığını gördük.''

-''Türkiye'den kablo, fan ve vana gibi ekipmanların yüzde 70'ini temin edeceğiz''-

Yapılan işin çok hassas olduğunu, ufak bir hatayı dahi kaldıramayacağına dikkati çeken Mironov, hassasiyetle çalışacaklarını söyledi.

Mirinov, nükleer santralin Türkiye'de ilk olacağını anımsatarak, şöyle devam etti:

''Projenin destekleyeni olduğu gibi doğal olarak karşıtları da olacak. Türkiye ve dünyanın gözü bu proje üzerinde ve biz de bu bağlamda çalışacağımız şirketleri en iyilerinden seçmek zorundayız. Proje kapsamında kullanılacak ekipmanları 4 gruba ayırıyoruz. İlk iki sınıf olarak belirlenen ana ekipmanlar reaktör bölümünü oluşturuyor. Bunların imalatı uzun sürüyor ve çok dikkat istiyor. Bu dile getirdiğimiz iki sınıf ekipman, güvenlik anlamında çok hassas ve bunları Rusya'dan tedarik edeceğiz.

Maalesef bu ekipmanlar Türkiye'de üretilmiyor. Türkiye'den ise 4. sınıf ekipmanlardan olan kablo, fan ve vana gibi ekipmanların yüzde 70'ini temin edeceğiz.''

JSC Atomstroyexport AŞ İnşaat-Montaj İşleri Bölümü Başkanı Sergey Karnauşenko ise Akkuyu Nükler Santrali'nin 4 ana üniteden oluşacağını ve her ünitenin bin 200 megavat enerji üreteceğini bildirdi.

Şimdiye kadar benzer nitelikteki 11 nükleer güç santralinin inşaatında yer aldığını anlatan Karnauşenko, ''Bir yılda üretilecek elektrik enerjisi 35 milyar kilovat/saattir. Proje kapsamında yapılacak bina sayısı 280'dir. İnşaat ve yapı-montaj çalışmaları esnasında toplamda dökülmesi planlanan beton miktarı ise 2 milyon metreküptür. Bunun dışında 500 bin tonun üzerinde çelik montajı öngörülüyor'' şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından şirket yetkilileri, sanayici ve iş adamlarının sorularını yanıtladı.

Muhabir: Basir Gülüm / Zuhal Uzundere Kocalar

Yayıncı: Kemal Kaymak
Kaynak: AA