AB: 'Biberler ani ölüme yol açabilir'

AB'nin Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na gönderdiği yazıda "İhraç edilen biberler ani ölüme yol açabilir" iddiasına hem meyve sebze üreticileri hem de uzmanlar karşı çıkıyor.

AB: 'Biberler ani ölüme yol açabilir'
AB ile Türkiye arasında yine tarım ürünleri krizi çıktı. Bu kez ihraç edilen biberlerde zirai ilaç kalıntısı aflatoksin konusunda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına uyarı geldi 'Biberler ani ölüme yol açabilir ' denildi. Bu iddiaya hem meyve sebze üreticileri hem de uzmanlar karşı çıkıyor.

Geçmiş yıllarda Türkiye ile AB arasında ciddi krize neden olan ve kamuoyunda 'aflatoksin sorunu ' olarak hatırlanan yüksek zirai ilaç kalıntılı biber satışı tekrar gündeme geldi. Türkiye'nin Son üç yılda AB ülkelerine sattığı biberlerden toplam 144 partide izin verilenin üstünde zirai ilaç kalıntısına rastlandı. AB Komisyonu, Türkiye'ye 2011 ve 2012'de tespit edilen bazı partilerde 'ani zehirlemeye ' neden olacak kadar ilaç kalıntısı tespit edildiğini bildirdi. 2010'da 29, 2011'de 69 ve 2012'de 46 parti biberde izin verilerinin üstünde zirai ilaç kalıntısı yakalandı.

'OLUMLU GELİŞME YOK'


Yaşanan gelişmeler ışığında AB Komisyonu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda bir yazı göndererek 'Uygunsuzluk oranlarınızda olumlu gelişme kaydedilmiyor ' uyarısında bulundu. Türkiye'den bir ay içinde sorunun çözümüne yönelik eylem planı hazırlanması istendi.

'BUNLAR AYAK OYUNLARI '

Sebze ve Meyve Komisyoncuları Başkanı Burhan Er bu iddia için, 'Bunlar İspanya, İtalya ve Hollanda'nın ayak oyunları. Türkiye'den giden sebze meyve ürünlerinin önünü nasıl keseriz planı içindeler ' dedi.

Onkoloji Uzmanı Yard. Doç. Dr. Yavuz Dizdar ise, bu dizeyde bir bulaşmanın mantıkla çok uyuşmadığını ifade ederek, 'Numunelerin alınma özellikleri ya da yapılan testlerin geçerliliği bunların hepsinin bir miktar sorgulanması lazım. AB ile aflatoksin konusunda her zaman sıkıntımız olduğundan özellikle o konuda çok dikkatli davranıyoruz ' diye konuştu.

'ANİ ÖLÜM İHTİMALİ YOK DENECEK KADAR DÜŞÜK BİR İHTİMAL '

Doktorlara aflatoksin miktarının ani ölüme sebep olabileceği uyarısı uzak.

Dahiliye Uzmanı Murat Görgülü de, ani ölüm görülme ihtimalinin yüksek bir ihtimal olmadığını hatta hemen hemen yok denecek kadar düşük bir ihtimal olduğunu belirterek, 'Çünkü aflatoksin alsında kronik alımda kronik zehirlenme kronik etki yaparak karaciğer üzerine toksit etki yapıp zamanla karaciğer fonksiyonlarını bozup nadiren karaciğer kanserine yol açabilecek bir mantar türü. Bunun ani ölüm yapması çok yüksek dozu bir kerede almakla olabilir ' açıklamalarında bulundu. BEYAZ GAZETE