“timbuktu’daki Tarihi El Yazmaların Yüzde 90’ı Kurtarıldı”

Güney Afrika’nın Cape Town Üniversitesi’nden Timbuktu El Yazma Eserleri Projesi Direktörü Shamil Jeppie, Mali’nin kuzeyindeki Timbuktu şehrindeki kütüphanede bulunan tarihi el yazmaların yüzde 90’ının kurtarıldığını bildirdi.

Cape Town Üniversitesi’nden Jeppie, Fransız AFP ajansına yaptığı açıklamada, “El yazma eserlerin büyük bölümü… yüzde 90’ından fazlası kurtarıldı.” dedi.

Jeppie, Mali’nin kuzeyinde isyancı gruplar gelmeden önce el yazmaların şehirden çıkarıldığını ifade etti.

Timbuktu sakinleri, Fransa operasyonlarının başlaması ile şehirden kaçmadan önce isyancı grupların Ahmed Baba Dokümantasyon ve Araştırma Merkezi’nde yüzlerce tarihi el yazma eseri yaktığını aktarmıştı. Jeppie, geçtiğimiz yıl Mayıs ayında yaklaşık 30 bin el yazma eserin başkent Bamako’ya götürüldüğünü ve bir kısmının da Timbuktu’da farklı bir yerde saklandığını kaydetti.

Güney Afrikalı bilim adamı, Bamako’da el yazmaların nerede olduğunu bilmiyor. Ancak merkeze geçici yer verilen Bamako Üniversitesi’nde olduğunu tahmin ediyor. Şehirde tam olarak kaç el yazma eser bulunduğu ise bilinmiyor. Shamil Jeppie, Timbuktu’daki merkezin müdürünün, “bazıları 14. Yüzyıldan kalma 29 bin 900 el yazma eserin kütüphaneden çıkarıldığı” bilgisini verdiğini aktardı. El yazma eserlerin Timbuktu’dan taşınırken zarar görmüş olabileceğinden de endişe ediliyor.