Tekirdağ Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Akay Açıklaması

Tekirdağ Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Halil Akay, 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşlarında Bulgaristan'ın Plevne kentindeki cephe hattında Ruslara karşı büyük direniş gösteren Gazi Osman Paşa'nın, portresinin Plevne'deki Bölgesel Tarih Müzesi'nde sergilendiğini belirtti.

Akay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazi Osman Paşa'nın, 1877-1878 savaşlarında Plevne cephe hattında gösterdiği başarılı savunma stratejisi ile dünya harp tarihine yeni prensipler getirdiğini söyledi.

Derneğin girişimleri sonucu 3 yıl önce Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa'nın fotoğrafının müzede sergilenmeye başladığını anlatan Akay, ''Paşa'nın da o müzede yeri olması gerektiğini düşünerek, Ankara'ya gittim. Burada bulunduğum girişimlerden sonra Gazi Osman Paşa'nın torunundan temin ettiğim portresini Filibe Başkonsolosluğu vasıtasıyla 2010 yılında müzede sergilenmesini sağladım'' dedi.

Akay, Plevne'deki bölgesel tarih müzesinin, 1953 yılında kurulan en büyük tarih müzelerinden birisi olduğunu kaydetti.

-Plevne'de destan yazdı-

Gazi Osman Paşa, Plevne cephe hattında, 5 ay süre ile Rusları durdurarak ilerlemelerini geciktirdi. Ancak, bu kentin düşmesi Osmanlılar açısından 93 harbinin kaybedilmesinin önünü açtı. Gazi Osman Paşa, Plevne düşünce Rus Çarı ve ordusu tarafından aylarca gösterdiği başarılı savunma stratejisi nedeniyle saygın bir muamele gördü.

Kenti teslim ederken Rus komutanlara teslim ettiği kılıcı askerlik kuralları gereği başarılı muharebe çıkaran generallere gösterilen saygının bir ifadesi olarak kendisine geri verildi.

Savaş sonunda, Osmanlı topraklarına geri dönen Osman Paşa, II. Abdülhamit tarafından başarısı nedeniyle saray mareşalliğine yükseltildi.

Muhabir: Ergin Akgün/Muhterem Erkul

Yayıncı: Nurettin Coşkun
Kaynak: AA