Somali Devlet Başkanı Mahmud İlk Avrupa Ziyaretinde Rompuy İle Bir Araya Geldi

Somali Devlet Başkanı Hasan Şeyh Mahmud, ilk Avrupa ziyaretinde Avrupa Konseyi Başkanı Herman van Rompuy ile bir araya geldi.

İkili, görüşmenin ardından ortak basın toplantısında kameraların karşısına geçti. Basın toplantısında konuşan Rompuy, "Somali Devlet Başkanı Hasan Şeyh Mahmud'un, Avrupa'ya gerçekleştirmiş olduğu bu ilk ziyaret, Somali ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin önemini göstermektedir" dedi.

Mahmud'un Somali'de halkın yönetime iştiraki konusundaki çabalarını Avrupa Birliği olarak güçlü bir şekilde desteklediklerini kaydeden Rompuy, "AB, Somali'ye bu çok önemli desteği vermiştir, gelecekte de vermeye devam edecektir" dedi.

Avrupa Birliği Somali Özel Temsilcisi Michele Cervone'un da Somali'de siyasi ve sosyal alanda kaydedilen ilerlemeleri teyit ettiğini belirten Rompuy, AB'nin Birleşmiş Milletler çatısı altında militanlarla mücadeleye karşı Somali güvenlik güçlerinin yanında olduğunu, ayrıca emniyet teşkilatının eğitimine de katkı verdiğini söyledi.

AB'nin, 2008-2013 yılları arasında Somali'ye 517 milyon euro'luk yardımda bulunduğunu kaydeden Rompuy, bunun ağırlıklı olarak idare, güvenlik, adliye, eğitim ve ekonomik faaliyetlere aktarıldığını belirtti.

Görüşmede Devlet Başkanı Mahmud ile ülkenin yeniden inşasının önündeki zorlukları müzakere ettiklerini belirten Rompuy, Somali hükümetinin vatandaşlarına "sosyal hizmet, güvenlik ve özgürlük" sunmasının önemine dikkat çektiğini söyledi.

Görüşmede ayrıca, AB olarak özellikle hükümetin insan haklarına riayet etmesi, komşuları ile barış içinde bulunması ve bölgesel işbirliğine açık olmasının önemini vurguladığını kaydeden Rompuy, "Avrupa Birliği, daha iyi bir gelecek için Somali'nin yanında olacaktır" dedi.

Avrupa Birliği'nin her zaman Somali ve Somali halkına destek verdiğini söyleyen Devlet Başkanı Mahmud ise, "Her şeyden önce bu destek için kendilerine teşekkür ediyorum" dedi.

Bu destek sayesinde milyonlarca insanın hayatını kurtulduğunu kaydeden Mahmud, "Milyonlarca insan da, eğitim, sağlık ve alt yapı yardımları sayesinde geleceğe daha büyük bir umutla bakmaktadır" diye konuştu.

AB'nin Somali'de büyükelçilik açarak, özel elçi atamasının da ülkeye verdiği önemi gösterdiğini belirten Mahmud, "Sayın Rompuy'un ifade ettiği gibi ulusal, bölgesel ve yerel ölçekte idari yapıyı ülke genelinde yaygınlaştırıyoruz. Halkın yönetimi katılımını artırmak için toplumun çeşitli kesimlerindeki gruplarla temasa geçiyoruz" ifadelerini kullandı.

Ülkesinin son 20 yılda olağanüstü bir dönem geçirdiğini söyleyen Mahmud, "uluslararası toplumun, ama özellikle Avrupa Birliği'nin yardımına ihtiyacımız var. Aski takdirde bu dönemi tek başımıza atlatamayız" diye konuştu.

Kaynak: İHA