Selçuklu Belediyesi’nde “Psikososyal Riskler ” Konulu Eğitim

Konya’nın merkez Selçuklu ilçe belediyesi kurum içi eğitim faaliyetleri kapsamında çalışanlara, “Psikososyal Riskler, Tehlikeler ve Korunma Yolları” konulu seminer verildi.

Selçuklu Belediyesi’nde “Psikososyal Riskler ” Konulu Eğitim
Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen eğitim programında kurum doktoru Mahmut Alan, slayt sunumu eşliğinde personele “Psikososyal Riskler, Tehlikeler ve Korunma Yolları” konulu seminer verdi. Psikososyal risklerin ve tehlikelerin oluşma nedenlerinin ve korunma yöntemlerinin anlatıldığı seminerde, Avrupa İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı bünyesindeki uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar da sağlık için toplam 42 psikososyal riskin belirlendiği ve bunlardan mobbing-psikolojik yıldırmanın özellikle işyerlerinde su yüzüne çıkan yeni bir risk olduğu vurgusu yapıldı. Mesleki risklerin genel olarak biyolojik, biyomekanik, kimyasal ve radyolojik riskleri kapsayan fiziksel tehlikeler ile psikososyal tehlikelerden oluştuğunu dile getiren Dr. Mahmut Alan, “Uluslararası Çalışma Örgütü, psikososyal tehlikeleri; iş doyumu, iş örgütlenmesi ve yönetimi, çevresel ve örgütsel koşullar ile işçilerin uzmanlığı ve gereksinimleri arasındaki etkileşim temelinde tanımlamıştır”dedi.

Çalışma ortamı, çalışma süresi, ücretler ve mobbing gibi etmenlerin işyerlerinde sağlığı olumsuz etkileyecek psikososyal faktörler olduğunu dile getiren Dr. Alan, “Psikososyal tehlikelerin oluşmasındaki en önemli faktör strestir. Stres, günümüzün çatışma ve rekabetle dolu çalışma dünyasında, bireyin sağlığını ve verimliliğini etkileyen önemli kavramlardan birisidir. Stresin olumsuz sonuçları başarısızlık, uyumsuzluk, psiko-fizyolojik bozukluklar, tükenme gibi durumlarda kendisini göstermektedir. Oluşum nedeni ne olursa olsun stres, gerek organizma gerekse çalışılan kurum üzerinde olumsuz etkilere, düşük performansa, iş doyumsuzluğuna, düşük moral ve verimsizliğe yol açabilmektedir” diye konuştu.

Psikososyal risklerin yok edilmesi veya en aza indirilmesi kurumsal başarıyı da arttırmaktadır diyen Alan, “Sağlıklı bireylerin hizmet sunumunda gösterecekleri performans da artacaktır. Bu performansın korunması için çalışanların psikososyal açıdan bilinçlendirilmesi önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı .
Kaynak: İHA