Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yıldız Açıklaması

Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, Türkiye'de on binlerce hayvanın psikolojik sorun yaşadığını söyledi.

Yıldız, yaptığı açıklamada, Türkiye'de çok geç kalınan ''Veteriner Psikiyatri'' bilim dalının Sakarya'daki kliniğinde uyguladığını belirtti.

Veteriner Psikiyatri'yle ilgili yeterli bilgi birikimin Türkiye'de çok sınırlı olduğunu kaydeden Yıldız, şunları kaydetti:

''Veteriner psikiyatri ilaç kullanımı, ya da yeterli bilgi birikimi ülkemizde çok sınırlı kalmaktadır. Ülkemizde on binlerce evcil hayvan psikolojik sorun yaşamaktadır. Bunların çok azı tarafımızdan tedavi edilecek. Çünkü asıl sorun tasmanın diğer tarafında bulunan hayvanın sahibinin kendisidir. Psikolojik nedenler arasında evcil hayvan sahiplerinin hayvanlarına nasıl davranmaları hakkında bilgi sahibi olmamaları gelmektedir.''

Doğasına uygun olmayan talep ve davranışlar sonucu hayvanlarda davranış problemleri olduğuna dikkati çeken Yıldız, ''Evcil hayvanlarda anksiyete, kompulsif bozukluklar, self agresyon, yalama dermatit, böğür emme, kedilerde, hiperstezi, idiopathic, cystitis, orofasiyal ağrı sendromu, lethal Acrodermatitis gibi bir çok davranış ve nöropsikoloji sorunları mevcut'' ifadelerini kullandı.

Muhabir: Enes Duran

Yayıncı: Murat Paksoy
Kaynak: AA