Proje Kapsamındaki İkinci Bölgesel Bilgilendirme Seminerinin İlk Günkü Programları Bitti

Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından yürütülen ve İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliği'nce desteklenen ''Türk Yerel Medyası AB Yolunda'' projesi kapsamındaki ikinci bölgesel bilgilendirme seminerinin ilk günkü programları bitti.

AB Bakanlığı Sivil Toplum, İletişim ve Kültür Başkanlığı Koordinatörü Zelal Şen, bakanlığının çalışmaları ve proje hakkında bilgilendirme yaptı. Günün son oturumunda ise ''Türk Yerel Medyasının AB Sürecinde Etkin Rol Alması'' konusunda panel düzenlendi.

Panel başkanlığını AB Bakanlığı Katılım Politikası Başkanı Seval İskender yaptı.

Panele konuşmacı olarak Ekonomi Muhabirleri Derneği Başkanı Turgay Türker, İnternet Medyası Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ünal Tanık ve Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ramazan Demir katıldı.

Türk basın tarihinde 128 yıllık bir geçmişe sahip Balıkesir'in Hasan Basri Çantay, Mustafa Necati, Vasıf Çınar gibi vatansever gazetecileri yetiştirdiğini hatırlatan BGC Başkanı Demir, her geçen gün büyüyen, Ege ve Marmara Denizi'ne kıyısı bulunan, eşsiz güzellikleri bünyesinde barındıran Balıkesir'de böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmanın heyecanı içerisinde olduğunu belirtti.

Konuşmasında gazetecilerin yıpranma hakkı konusuna da değinen Demir, şunları kaydetti:

''Biliyorsunuz, yıpranma haklarımızın geri iadesi konusunda ısrarlı şekilde verdiğimiz mücadeleyi kazandık. Gerek gazeteciler cemiyetlerinin gerekse Türkiye Gazeteciler Federasyonu'nun bu noktadaki çabalarına en büyük desteği verdiğini yakinen bildiğim ve Anadolu medyasının hamisi olarak nitelediğim Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a huzurlarınızda da teşekkür etmeyi borç sayıyorum. Yürürlüğe giren kanuna göre, gazeteciler yeniden erken emekli olabilecek. Yıpranma hakkı 2008 ile 2012 yılları arasındaki süreyi de kapsıyor. Yani hak kaybımız yok. Ancak bu haktan yararlanabilmek için ya 212 sayılı yasaya göre çalışmanız gerekiyor ya da sarı basın kartınızın olması gerek.''

Demir, internet dünyasının, haberciliğe yeni bir bakış açısı kazandırdığını aktararak, ''Dünya Gazeteler Birliği'nin 'Dijital Medya Trendleri' raporuna göre, internet ve mobilitenin hızlı büyüdüğünü görüyoruz. Reklam pastası da bu alana kayıyor. Ayrıca bu alana yapılacak olan yatırımların çok ciddi geri dönüşleri olacağı bütün dünyada kabul görmüş durumda. Dolayısıyla gazetelerin dijital medyaya kendilerini adapte etmeleri, bu yöne eğilmeleri, yani değişim ve dönüşüme ayak uydurmaları gerektiği gerçeğini kabullenmek durumundayız'' dedi.

Muhabir: Emrah Elmas

Yayıncı: Murat Taydaş
Kaynak: AA