Orman Bakanlığı’ndan ‘Maden Suyuyla Yangın Söndürme’ Olayına İlişkin Açıklama

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca, yangın söndürme çalışmaları sırasında maden göletinden su alınması sonucu binlerce balığın öldüğü iddialarının gerçek dışı olduğu belirtilerek, inceleme neticesinde kullanılan suda çevre ve doğal hayat için tehlike arz edecek herhangi bir bulguya rastlanmadığı açıklandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından, 2012 yılı Eylül ayında Balıkesir’in Havran ilçesine bağlı Kalabak Köyü yakınındaki Eybek Dağı’nda meydana gelen orman yangını ile alakalı söndürme çalışmalarında bölgede faaliyet gösteren bir maden göletinden su alınması sebebiyle Havran Çayı’nda binlerce balığın öldüğü iddiaları üzerine basın açıklaması yapıldı.

Söz konusu yangında aşırı rüzgar sebebiyle Tepeoba, Kalabak ve Fazlıca Köyleri’nin yangın tehlikesi içine düştüğü belirtilerek, mülki amirce köylerin boşaltılması için hazırlık yapılması talimatının verildiği kaydedildi. En yakın su kaynağının 6,3 kilometre uzaklıkta bulunduğundan; yangını söndürmek maksadıyla yangın alanına bitişik maden göletinden bir miktar suyun, zorunlu olarak kullanıldığı ifade edildi.

Yangın söndürme çalışmaları esnasında maden göletinden alınan su sebebiyle Havran Çayı’nda binlerce balığın öldüğü iddialarının yer aldığı belirtilerek, bu ifadelerin gerçeği yansıtmadığı açıklandı. Gerek Orman ve Su İşleri Bakanlığı gerekse de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin yapmış olduğu inceleme neticesinde yangında kullanılan suda çevre ve doğal hayat için tehlike arz edecek herhangi bir bulgunun bulunmadığı bildirilerek, ayrıca Balıkesir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün konuyla alakalı olarak 19 Eylül 2012 tarihinde tanzim ettiği tutanakta; balık ölümlerinin toplam 7 adet balıktan ibaret olduğu ve bu balıkların haricinde başka bir canlının ölümüne rastlanmadığı vurgulandı.

Bu tür olumsuz haberlerle, Türkiye’de meydana gelen orman yangınlarına ilk müdahale süresini 15 dakikaya kadar indiren, gayretli çalışmaları ile ülkeyi Akdeniz ülkeleri arasında orman yangınlarından en az zarar gören ülke konumuna yükselten ve çok zor şartlar altında ölüm kalım mücadelesi ile çalışan orman camiasına haksızlık yapıldığı belirtilerek, bugüne kadar başarı ile yürütülen yangın söndürme faaliyetlerinin bundan sonra da en iyi şekilde yürütüleceği bildirildi

Kaynak: İHA