MHP'li Vural: 'Başbakan gölge etmesin başka ihsan istemiyoruz''

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, milli mutabakatla oluşturulacak anayasa hazırlama gayretini sürdüreceklerini belirterek, ''Sayın Başbakan uzlaşmadan kaçmasın. Bu konuda azami mutabakatı sağlayacak girişimleri engellemesin. Gölge etmesin başka ihsan istemiyoruz'' dedi.

Vural, Meclis'te Kıgızistan Parlamentosu Uluslararası İlişkiler ve Parlamentolararası İşbirliği Komitesi Başkanı Kanıbek İmanaliyev ve beraberindeki heyetle görüştü.

Konuk heyet başkanı ve üyeleri Kırgızistan'daki parlamenter yapı ve iki ülke ilişkileri hakkında görüşlerini dile getirdiler.

Vural da Kırgızistan'ın bağımsızlığını kazanmasından bu yana demokrasinin geldiği noktayla gurur duyduğunu belirtti.

İki ülke ilişkilerinin her alanda gelişmesinin önemini vurgulayan Vural, bu yönde atılacak tüm adımları destekleyeceklerini söyledi.

Oktay Vural, görüşmenin ardından gazetecilerin soruları üzerine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni anayasa çalışmalarının Mart sonuna kadar tamamlanmaması halinde, AK Parti'nin kendi çalışmasını Meclis gündemine getireceğine ilişkin açıklamasını değerlendirdi.

Uzlaşma komisyonunda yer alan milletvekillerine süre kısıtlaması ve dayatmasının doğru olmadığını ifade eden Vural, ''Anlaşılan o ki AKP'de bir uzlaşma arayışı yoktur. Kendi oyununu oynamak istiyor'' dedi.

MHP olarak, demokrasinin sorunlarını çözebilmek ve milli mutabakatla oluşturulacak anayasa hazırlamak amacıyla azami mutabakat sağlama gayretlerini sürdüreceklerini dile getiren Vural, şöyle konuştu:

''Sayın Başbakan uzlaşmadan kaçmasın. Bu konuda azami mutabakatı sağlayacak girişimleri engellemesin. Gölge etmesin başka ihsan istemiyoruz. Sayın Başbakan'ın acelesi var galiba. Bu da İmralı görüşmelerinin Anayasa ile ilişkili olduğuna dair endişemizi de ispatlamaktadır. Bu dayatma da PKK terör örgütüne ve bölücülüğe verilecek tavizler için anayasanın araç olarak kullanılması demektir. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Türk milletinin anayasası İmralı'nın yol haritasına terk edilemez.''

Vural, TBMM'nin yeni anayasa çalışmalarını yapabileceğine inandıklarını ifade ederek, ''Biz milletvekilleriyle anayasa yapıyoruz. Silahın egemenliğini savunanların iradelerinin o masada yer alması mümkün değildir'' dedi.

Getirilen önerilerin ya da getirilmeyip vaat edilen diğer adımların anayasa kılıfı içinde Türk milletine sunulmak istendiğini öne süren Vural, ''Başbakan şeffaf olsun, İmralı ile Oslo'daki müzakerelerde Anayasa konusunda hangi konularda mutabakata varmışlar, bunu millete açıklasınlar. Bu milletin adının Türk milleti olduğunu ifade etmekten kaçınan ve Türk milleti ifadesini ırkçılık olarak gören zihniyetin, İmralı ile görüşlerinin yüzde 90-95 örtüştüğü dikkate alındığında maalesef vatandaşlık tanımı dahil diğer konularda anayasal adımların atılacağına ilişkin endişemiz var'' diye konuştu.

Muhabir: Ali Hakan Der

Yayıncı: Kudret Topçu
Kaynak: AA