İskoçya, Bağımsızlık Referandumundaki Soruda Değişiklik Yaptı

İskoçya Hükümeti, 2014 sonbaharında yapılması planlanan ‘bağımsızlık referandumunda’ sorulacak soruda değişiklik yapılması önerisini onayladı.

Daha önce belirlenen “İskoçya’nın bağımsız bir ülke olması konusunda hemfikir misiniz?” şeklindeki referandum sorusunun, “İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?” olarak değiştirilmesine karar verildiği bildirildi.

Bu değişikliğin ardında, İskoç siyasetçilerin referandumda ‘evet’ oylarının daha çok çıkma endişesi olduğu tahmin ediliyor.İngiltere Başbakanı David Cameron ile İskoçya'daki bölgesel hükümetin Başbakanı Alex Salmond, geçtiğimiz Ekim ayında imzaladıkları “Edinburgh Anlaşması” ile İskoçya'nın bağımsızlık talebine ilişkin referandumun 2014 yılında yapılması konusunda anlaşmaya varmıştı.İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Alex Salmond, referandumu İskoçya tarihinde İngilizlere karşı kazanılmış en ünlü savaş olan Bannockburn'un 700. yıldönümüne denk gelen 2014 sonbaharında yaparak, milliyetçi duygulardan faydalanmayı amaçlıyor. Referandumda "evet" çıkması durumunda, iki hükümet bağımsızlığın ayrıntılarına ilişkin görüşmelere başlayacak. Görüşmelerde özellikle savunma, para birimi ve enerji kaynaklarının temel tartışma konularını oluşturacağı tahmin ediliyor.Bağımsızlık taraftarı İskoçlar, ülkelerinin paha biçilmez yeraltı zenginliklerine sahip olduğunu ve bağımsız bir İskoçya'nın daha müreffeh olacağını savunurken, İngiliz siyasetçiler ise Birleşik Krallık altındaki İskoçya'nın daha güçlü olduğunu ve ayrılması durumunda ülkenin ekonomik krize sürükleneceğini iddia ediyor .