Fırtına Deresi Kenarında Toplanan Bir Grup, Dereden Kum ve Çakıl Alındığı İddiasıyla Protesto Gerçekleştirdi

Ardeşen ilçesi Fırtına Deresi kenarında toplanan bir grup, dereden kum ve çakıl alındığı iddiasıyla protesto gerçekleştirdi.

Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan, Fırtına Vadisi Derelerin Kardeşliği Platformu Sözcüsü Cavit Uzunibrahimoğlu, Yanaçdere köylüleri ile Fırtına Deresi'nde rafting yapan bazı sporcular, Ardeşen-Çamlıhemşin yolu üzerinde çakıl üreten bazı şirketlerin dereden kum ve çakıl alarak ekolojik yapıyı bozduklarını iddia etti.

Uzunibrahimoğlu, Fırtına Deresi'ndeki malzeme alımlarının çok uzun süredir devam ettiğini öne sürerek, ''Konu bir çok kere yasal mercilere iletilmişse de sorun bir türlü çözülememiştir. Yaptığımız başvurular sonunda kısmi olarak yasaklamalar getirilse bile Fırtına Deresi'ndeki malzeme alımları her geçen gün daha da artarak devam etmektedir. Fırtına Deresi'nden malzeme alınması için izin ya da ruhsat verilip verilmediğini sorduğumuzda aldığımız yanıt herhangi bir iznin verilmediğidir. Anladığımız kadarıyla sadece başvurular yapılmakta ve bu başvuruların yanıtlanması için geçen süre izin gibi değerlendirilip işlem yapılmaktadır'' dedi.

Fırtına Deresi'nden 1 adet balık tutmanın ve 1 teneke kutu çakıl almanın bile yasak olduğunu belirten Uzunibrahimoğlu, şunları söyledi:

''Bir balık avlayan vatandaşın para cezasına çarptırıldığı derede, onlarca kamyonla binlerce sefer yapılarak malzeme alınmasına şaşırmamak ve tepki göstermemek mümkün değildir. Geçtiğimiz günlerde tulum eşliğinde binlerce alabalık dereye bırakıldı. Fırtına Vadisi içinde bulundurduğu endemik türler ve doğal yapısı nedeniyle dünyada koruma altında olan 200 vadiden biridir. Aynı zamanda ülkemizin en önemli su havzalarından biridir. Fırtına Deresi binlerce yıldır bölgemize yaşam veren bir deredir. Ayrıca deniz alalarının yaşama alanları içindedir. Bu yüzden koruma altındadır. Fırtına Deresi'ndeki malzeme alımlarının durdurulmasını ve Fırtına Deresi'nin ekolojik yapısının bozulmamasını istiyoruz.''

Açıklamanın ardından grup, dere kenarındaki taşları alarak suya attı.

Muhabir: Zekeriya Sarıhan

Yayıncı: Asena Akçay
Kaynak: AA