Federal Hükmet, Göç Raporu'nu Kabul Etti

Federal hükümet, 2011 Göç Raporu'nu kabine toplantısında görüşerek kabul etti.

Federal Uyum ve Göç Bakanı Maria Böhmer, Almanya'nın bir göç ülkesi olduğunu belirterek, ''Bunun da böyle olması iyi. Çünkü kalifiye elemanlara ihtiyacımız var'' dedi.

Almanya'da 2011 yılında 2010 yılına göre göçmenlerin oranı yüzde 20 arttığı ifade edilen raporda, özellikle AB ülkelerinden Almanya'ya göçün arttığına işaret edildi.

Gelen göçmenlerin yüzde 62'sinin AB ülkelerinden olduğu ifade edilen raporda, en fazla Polonya, Romanya ve Bulgaristan'dan gelen göçmenler olduğu kaydedildi.

Avro krizinde bulunan Yunanistan ve İspanya'dan gelen insanların da arttığına işaret edilen raporda, 2010 yılına göre Yunanistan'dan yüzde 84, İspanya'dan da yüzde 34 oranında daha fazla kişinin Almanya'ya göç ettiği bildirildi.

Yasa dışı göçte de 2011 yılında bir önceki yıla göre yüzde 18,6 oranda artış olduğu ifade edilen raporda, yaklaşık 21 bin kişinin yasa dışı yollarla Almanya geldiğinin tespit edildiği, yaklaşık 3 bin 400 kişinin de yasa dışı bir şekilde ülkeye girmek isterken geri çevrildiği kaydedildi.

Almanya'nın göçmenler için cazip bir ülke halinde geldiğini ifade eden Böhmer, iyi bir şekilde düzenlenmeler yapıldığında göçün ülkeyi güçlü kılacağını belirtti.

Bundan dolayı geçen on yıllarda yapılan hataların tekrarlanmamasını isteyen Böhmer, göçün ve entegrasyonun birlikte düşünülmesi gerektiğini ifade etti.

Böhmer, Yunanistan ve İspanya'dan gelen göçmenlerin iyi eğitim gördüklerini ve Almanya'da daha iyi bir mesleki perspektif aradıklarını kaydetti.

Yeşiller Partisi Federal Meclis Üyesi Memet Kılıç, göçmenler konusunda yasal düzenlemeler gerektiğini belirterek, Alman vatandaşlığına geçişlerin kolaylaştırılması ve AB vatandaşı olmayanlara seçim yerel seçim hakkının verilmesini istedi.

Muhabir: Erbil Başay / Cüneyt Karadağ

Yayıncı: Selçuk Aval
Kaynak: AA