Erdoğan: Tutuksuz Yargılanmalar İçin 3. Yargı Paketi Yeterli

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, özellikle hala yargı süreci devam eden TSK'daki bazı subayların tutuksuz yargılanmasına yönelik, Meclis'ten geçen 3. yargı paketinin yeterli olduğunu ve konunun 4. yargı paketinde yer almasına gerek olmadığını söyledi.

Erdoğan, "Bu sürece yönelik bazı yeni adımlar planlanıyor. Bu konuda 4. yargı paketinde yeni bir düzenlemeye gerek yok ama bu anlayışın değişmesi lazım diye düşünüyorum. Gerekli düzenlemeler zaten var, kararı yargı verecektir." dedi.

Başbakan Erdoğan, Başbakanlık Merkez Bina'da Lübnan Başbakanı Necip Mikati ile görüştükten sonra ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Gazetecilerin tutuksuz yargılamalara ilişkin bir TV programında yaptığı açıklamalarla ilgili sorular yönelttiği Erdoğan, konuyu 3. yargı paketinde çözdüklerini ve 4. yargı paketinde bir düzenlemeye ihtiyaç olmadığını söyledi.

Erdoğan, "Burada bizim derdimiz yargıya müdahale değil, itirazımız yargı sürecinin uzamasına yöneliktir, tutukluluk süresinin uzun olmasına yöneliktir. Bu konuda da gerek grup toplantısında gerek de basınla yaptığımız toplantılarda açıklamalarımız oldu." diye konuştu.

Üçüncü yargı paketinde gerekeni yaptıklarını ve adli yargıda üst sınırı kaldırdıklarını söyleyen Erdoğan, "Bunu kaldırmak suretiyle buraya rahatlama getirelim istedik. Tutuksuz yargılamayı mümkün hale getirdik. Özellikle bu tür meslek grupları çok çok önemli. Tutuksuz yargılama süreci içerisinde devletin önemli olan kurum ve kuruluşlarında bu çalışma süresinde aksama meydana gelmeyecek. Bu süreci başarıyla sürdürecektir." ifadelerini kullandı.Tutuksuz yargılanmalar için gerekçeli şart getirmek suretiyle ayrıntılı gerekçeli şartı 3. yargı paketinde getirdiklerini hatırlatan Erdoğan, "Buna yönelik olarak adli kontrol uygulayarak tutuksuz yargılama mümkün hale gelmedi. Ama maalesef işler bu kadar seri yürümüyor ve seri yürümemesi de bu süreci ciddi sıkıntıya sokuyor. Temenni ederim ki yargı bu süreci daha da hızlandırsın." diye konuştu.

Emekli olan paşaların, muvazzaf asker ve subayların ifadeye davet edildikten sonra ifade verdiklerini, bazılarının da ifade verdikten sonra da tutuklandıklarını söyleyen Erdoğan, "Ama tutuksuz da yargılanabilirlerdi. Tutuksuz yargılanan çok az oldu. Büyük bir çoğunluğu, 400'ü buluyor, içerde. Bu sürece yönelik de bazı yeni adımlar planlanıyor. Bu konuda 4. yargı paketinde yeni bir düzenlemeye gerek yok ama bu anlayışın değişmesi lazım diye düşünüyorum. Gerekli düzenlemeler zaten var, kararı yargı verecektir. Yargıya müdahale etmemizin gereği yok ama siyasi sorumluluğun gereği olarak bunu özellikle ifade etmek durumundayım. Çünkü bu komuta kademesi içinde beraber çalıştığımız arkadaşlar var, bu konudaki hassasiyetlerini biliyorum. Bunun için diyorum ki tutuksuz yargı süreci devam edebilir, sonra hükmü verirsiniz, hüküm icra edilir. 3. yargı paketi bunun için yeterli." şeklinde konuştu.