Ekonomistler Abd Ekonomisine İhtiyatlı Yaklaşıyor

Hazine eski bakanı Timothy Geithner’ın eski danışmanı ve Citigroup’un eski baş ekonomisti Lewis Alexander, ekonomideki gelişmelerin siyasilerin vereceği karara bağlı olarak değişebileceğini söyledi.

Alexander, New York merkezli düşüce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi’nın (CFR) ‘Dünya Ekonomisini Güncelleme’ adlı konferansına katıldı.

Lewis Alexander, ekonomiye çok ihtiyatlı yaklaştığını belirtti.

Geçen yıl yatırımların yavaşladığını hatırlatan Alexander, “Mali uçurum yasasının kabul edilmesi her şeyin yolunda gittiği anlamına gelmiyor. Çünkü ortada birçok belirsizlikler var. Mali uçurum yasasının nasıl işleyeceği, hazine borçlanma limiti konuları hala net değil. Yani ekonominin geleceği ile ilgili çok net bir şey söyleyemiyorum.” dedi.

Ekonominin seyrinin, siyasilerin enerji, göçmenlik ve vergi reformu konularında atacağı adıma göre değişebileceğine dikkat çeken Ekonomist Alexander “ Siyasilerin atacağı adımlar önemli. Bu nedenle ekonominin netleşmesi biraz da Washington’a bağlı.” diye konuştu.

Alexander, siyasilerin vergi sistemi ve borçlanma limitinde dikkatli hareket etmesi gerektiği uyarısında bulundu. Morgan Stanley ekonomistlerinden ve Merkez Bankası (FED) eski çalışanlarından Vincent Reinhart, ekonomide hala belirsizliğin hakim olduğunu, netleşmesi gereken durumların çözüme kavuşması gerektiğine dikkat çekti. “Hala 4 yıllık bütçe onaylanmadı.” diyen Reinhart, “Hazine borçlanma limitinde ne olacağı belli değil. İlerleyen süreçte hükümet maaş ödeyemez duruma gelebilir. Bunlar çok iyi gelişmeler değil. Artık Cumhuriyetçiler şunu anlamalı ki vergilerin artırılması lazım. Demokratların ise vergi artırımının harcamaların artması anlamına gelmediğini bilmesi gerekir.” dedi.

Şu an itibariyle önümüzde ekonomi ile ilgili net bir çözüm yolu olmadığına vurgu yapan Reinhart, FED Başkanı Ben Bernanke’yi para piyasaları politikasında kararlı bulduğunu söyledi.

Ekonomist Lewis Alexander da FED’in politiklarının ekonomiye olumlu katkıda bulunduğunu ifade etti.

Konferansa katılan New York merkezli özel araştırma grubu Conference Board'un makroekonomi direktörü Kathy Bostjancic, son zamanlarda konut piyasasında iyileşmelerin olduğunu ayrıca yeni iş istihdamların oluşturulmasından dolayı ekonominin daha da güçlenebileceğini söyledi.

“Her ay 50-60 bin arasında insana yeni iş imkanı sağlanıyor. Konut satışlarında da bir hareketlilik var.” diyen Bostjancic bu gelişmelerin ekonomik açıdan önemli bir durum olarak niteledi. Şirket yöneticileri ve tüketicinin memnuniyetinde zaman zaman düşüş yaşandığını hatırlatan Bostjancic “Son araştırmalarımıza göre tüketici ve şirket yöneticilerin memnuniyeti çok kötü bir seviyede değil. 2011 yılı yazında da yaptığımız araştırmalar tüketici güven endeksinin yüksek olduğunu göstermişti. Geçtiğimiz günlerde yapılan araştırmalardan olumlu sonuçlar elde etmiştik.” şekline konuştu.