Çin’den Suriyeli Mülteciler İçin 1 Milyon Dolarlık Yardım

Birleşmiş Milletler, Çin Halk Cumhuriyeti hükümetinin Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne (UNHCR) Suriyeli mülteciler için 1 milyon dolar bağışta bulunduğunu bildirdi.

BM'den yapılan açıklamada, bağışın Türkiye'deki Suriyeli mültecilere acil insani yardım sağlama amacıyla kullanılacağı ifade edilerek, mülteci kamplarındaki kış hazırlıklarına katkı sağlayacağı belirtildi. Suriye krizi başladığından beri UNHCR’ye Çin Halk Cumhuriyeti hükümeti tarafından yapılan ilk bağışın, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından UNHCR işbirliğinde kullanılacağı kaydedildi.

Açıklamada, devam eden kötü kış şartları hatırlatılarak uluslararası topluma bölgedeki Suriyeli mültecilerin artan ihtiyaçlarının karşılanmasına katkıda bulunulması ve bu sorumluluğun paylaşılması yönünde çağrıda bulunuldu. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor, "Şu anki ihtiyaçlar ve her gün sınırları geçmeye devam eden çok sayıda mülteci olduğu düşünüldüğünde uluslararası toplumun mültecileri ağırlayan ülkeleri desteklemesi çok önemli ve kritik bir konu. UNHCR Çin Hükümetinin Suriyeli mültecilere yardım etmek adına gerçekleştirdiği bu önemli ve zamanında yapılan insani yardım girişimi için minnettar. UNHCR uluslararası toplumun bütün üyelerine bugün Çin'in gerçekleştirdiği destek gibi hayat kurtarıcı kritik ihtiyaçların karşılanmasına katılmaları çağrısına devam ediyor" dedi.

Suriye'deki çatışmaların Mart 2011 tarihinden bu yana devam ettiği hatırlatılan açıklamada, Suriyeli mültecilerin, Türkiye'de 7 ildeki 15 kampta barındırıldığı belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: “27 Ocak 2013 itibariyle Türkiye'deki kamplarda kayıtlı toplam mülteci sayısı 163 bin 161. Türk Hükümeti uluslararası koruma arayan bütün Suriyeliler için Geçici Koruma Rejimini benimsedi. UNHCR, Suriyeli mültecilerin ihtiyaçlarını tespit etmek, geçici korumaya gereksinim duyan ve ihtiyaçları belirlenen Suriyeli mültecilerin yardım aldıklarından emin olmak için Türk Hükümeti'yle birlikte çalışıyor. UNHCR Türk Hükümetine sözkonusu geçici korumanın sağlanması ve uygulanması konusunda teknik destek de veriyor. Bugüne kadar UNHCR, Türkiye'deki mültecilerin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan yetkililere, uluslararası yardım yoluyla, çadır, battaniye ve mutfak seti içeren temel yardım malzemeleri ulaştırarak destek verdi.” Komşu ülkelere kaçan, kayıtlı ya da hala kayıt olmayı bekleyen Suriyeli mülteci sayısının 710 binin üzerinde olduğu belirtilen açıklamada, 19 Aralık 2012'de dördüncü kez yenilenen ve çatışmalardan kaçan sivillere yardım ve hayati koruma sağlamak için bölge genelindeki finansal ihtiyaçları ortaya koyan Suriye Bölgesel Müdahale Planı’nın UNHCR önderliğinde yürütüldüğü kaydedildi

Kaynak: İHA