Büyükşehirde Çevre İçin Eğitim Seferberliği

Büyükşehir Belediyesi, daha temiz bir Bursa için personeline eğitim veriyor.

Büyükşehirde Çevre İçin Eğitim Seferberliği
Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı'yla (BEBKA) bir protokol yapan Büyükşehir Belediyesi, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı'na bağlı 5 personelini Yaşam Döngüsü Analizi (LCA) eğitimine tabi tutarak, üretilen hizmet ve yatırımların çevreye olan zararlı etkilerini en aza indirmeyi hedefliyor.

Konuya ilişkin protokol Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Bahattin Kuşoğlu ve BEBKA Uzmanı Sedat Vatandaş arasında imzalandı. Protokole göre Büyükşehir Belediyesi'nden ilk etapta 5 personel, 2 ay içerisinde Türkiye'de sadece bir tek kurum tarafından verilebilen 3 günlük LCA eğitiminden geçirilecek. Toplam 15 saat sürecek eğitimlere Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer ilçelerinden de birer personel katılacak.

Yaşam Döngüsü Analizi'nin Türkiye'de henüz yeni uygulandığını belirten Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Bahattin Kuşoğlu, yararlı olacağı kanaatiyle böyle bir adım atmayı öngördüklerini ifade etti.

Yaşam Döngüsü Analizi'nde öğretilen yöntem kullanılarak üretilen hizmet ve yatırımların çevreye olan etkileri ile karbon ayak izlerinin belirlendiğini kaydeden Kuşoğlu, "Büyükşehir Belediyesi olarak iklim değişikliği eylem planı hazırlamamız gerekiyor. Bu çerçevede karbon ayak izini de hesaplamamız gerekiyor. Bu eğitimler, karbon ayak izinin hesaplanması ve üretilen hizmet ve yatırımların çevreye olan etkilerinin belirlenmesi ile değerlendirilmesinde çok faydalı olacak" dedi.

Yaşam Döngüsü Analizi (LCA), ürün ve hizmetlerinin çevresel etkileri bakımından tüm hayat döngüsünü tahlil etmeyi ve bu analizleri şeffaf şekilde görüntülemeyi sağlıyor. LCA; karbon ayak izi, su dengeleri, malzeme akış analizinden organizasyonun karşılaştığı sosyal ve ekonomik faktör sınavlara kadar uzanan çeşitli uygulamalar ile aynı temel prensiplere dayanıyor. Bir ürünün ya da hizmetin tüm yaşam döngüsünü düşünerek, hem çevresel etkiler kısmen önlenebiliyor hem de bu etkiler tahlil edilmiş oluyor. Döngünün hangi aşamasının çevreye en fazla zararı verdiğine karar vermeye yarıyor .
Kaynak: İHA