Almanya'da Nasyonalsosyalizm Kurbanları Anıldı

Almanya'da Nasyonalsosyalizm döneminin kurbanları anıldı.

Federal Meclis'te düzenlenen anma törenine, Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Başbakan Angela Merkel, bakanlar, milletvekilleri ve anayasal kurumların temsilcileri katıldı.

Törende, Nazi zulmünden kaçmak için Berlin'de annesiyle saklanan 90 yaşındaki yazar Inge Deutschkorn bir konuşma yaptı.

Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, yaptığı konuşmada, 80 yıl önce bugün Hitler'in başbakan olarak atandığını ve Alman tarihinin ''en karanlık döneminin'' başladığını belirtti.

Bugün Nasyonalsosyalizm ideolojinin kurbanlarının anıldığını işaret eden Lammert, bu anma töreninin Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD ve İkinci Televizyon Kanalı ZDF'den yayınlanmamasını eleştirdi.

Almanya'da 1996 yılından beri 27 Ocak'ta anma töreni düzenleniyor. Bu yıl 27 Ocak Pazar gününe denk gelmesi sebebiyle tören bugün yapıldı.

Auschwitz toplama kampında 2. Dünya Savaşı sonrasında hayatta kalanlar, eski Sovyet askerleri tarafından 27 Ocak 1945 tarihinde Nazilerin esaretinden kurtarılmıştı.

Öte yandan Başbakan Angela Merkel, törenden önce Hitler'in 30 Ocak 1933 yılında başbakan olarak atanmasını konu edilen bir serginin açılışına katıldı.

Merkel burada yaptığı konuşmada, Nasyonalsosyalizm diktatörlüğünün yükselmesinde elitlerin ve toplumun geniş kesimlerinin katkıda bulunmasıyla mümkün olabildiğini ifade etti.

Bu diktatörlük döneminden dersler çıkarılması gerektiğine işaret eden Merkel, insanlığın ve insan haklarının kendiliğinden gelmediğini, bunun için her zaman cesaretli insanlara ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Muhabir: Erbil Başay / Cüneyt Karadağ

Yayıncı: Selçuk Aval
Kaynak: AA