6 yaşında, 2 yıldır nakil bekliyor

Kastamonu'da 2 yıldır ilik nakli bekleyen 6 yaşındaki kız, hastalığının ilerlemesi nedeniyle 5 gün arayla 400 kilometre yol kat ederek Ankara'da trombosit kanı alıyor.

Doğuştan A plastik anemi hastası olan Medine Rençber, çocukluğunu hastalıkla geçirdi. Hastalık teşhis edildikten sonra bir yandan Kastamonu'dan Ankara'ya karayoluyla giderek tedavi olurken diğer yandan ilik nakli beklemeye başlayan Rençber'in ailesi, 2 yıl önce ABD'den uygun ilik bulunduğu haberiyle sevindi. Ancak iddiaya göre, sırada olmadıkları gerekçesiyle ilik nakli gerçekleştirilemedi.

-Baba Şevki Rençber-

Baba Şevki Rençber , kızının doğuştan rahatsız olduğunu belirterek, ''İlk yıllarda ayda bir Kastamonu'dan Ankara'ya giderek, kan veriliyordu. Aradan geçen 5 yılda kan alma süresi 5-6 güne kadar düştü'' dedi.

İki yıl önce Antalya Akdeniz Üniversitesi'nde yurt dışı bağlantılı ilik bulunduğunu ancak 'Hastanemizde yer yok' gerekçesiyle başka hastaneye yönlendirildiklerini iddia eden Rençber, başka bir hastanede yeniden sıraya girildiğinin söylediğini aktardı.

Çocuğunun günden güne kötüye gittiğini ifade eden Rençber, şöyle devam etti:

''Hastaneden tarih verilmediği için her 5 günde bir 400 km yol kat ederek Ankara Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne giderek trombosit alıyoruz. Yetkililerden çocuğumuzun ilik nakli yapılması için yardım istiyorum. Bizim 1-2 yıl daha bekleyecek gücümüz yok.''

-Anne Emine Rençber-

Anne Emine Rençber ise çocuklarından ve aileden donör bulunmadığı için yurt dışına başvurulduğunu belirterek,Amerika ilik bankasından ilik bulunduğunu ancak iki senedir beklediklerini söyledi.

''Sıradayız sanıyorduk. Aslında sırada değilmişiz'' diyen anne Rençber, şöyle devam etti:

''Çocuğumuz gün geçtikçe sıkıntı yaşıyor. İki sefer beyin kanaması geçirdi. İç kanamaları geçiriyor. Sürekli Ankara'ya yetiştirememekten korkuyoruz. 5 günde bir Ankara'ya getiriyoruz. Her geçen gün korkuyorum. Kan değeri sıfıra iniyor Doktorlar bile bunun bunca yıl yaşaması mucize diyor. Nakil tek şansımız. Zaten bu şekilde yaşama süresi 6 ya da 7 sene diyorlar''
Kaynak: AA