İstanbul'da 2 Milyon 600 Bin Öğrenci Yarıyıl Karnesini Aldı

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, 2012-2013 eğitim öğretim yılının ilk yarısının sona erdiğini hatırlatarak, ''Akranları ve velileri tarafından karnelerinin kritik edilmesi öğrencilerin hayatında onarılması mümkün olmayan kırılganlıklara sebep olabilir'' dedi.

Milli Eğitim Müdürü Yıldız, Eyüp Kaymakamı Osman Kaymak ve Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu ile Rami İlköğretim Okulu'nda öğrencilerin karnelerini dağıttı.

Dağıtım öncesinde okulun konferans salonundaki toplantıda konuşan Yıldız, öğretim yılı başında hayata geçirilen yeni eğitim sistemindeki bazı sorunları eğitim camiasıyla dayanışma içinde atlattıklarını söyledi.

Yıldız, öğrencilik yıllarındaki karne dönemiyle şimdiki arasında bazı farklar bulunduğunu anlatarak, ''Örneğin karnelerimizi almadan önce not durumumuzu ve kritik derslerimizi bilmezdik. Karne alma bizim için çok önemli bir tören değildi. Fakat, teknik anlamda kendimizi görmeyi de ifade ediyordu'' diye konuştu.

-E-okul sistemi-

Öğrencilerin teknolojinden yararlanabildikleri için çok şanslı olduğunu belirten Yıldız, hayata geçirilen e-okul sistemi sayesinde notların karne verilmeden önce bilinebildiğine dikkati çekti.

Yıldız, karne günlerinin öğrenciler için bayram havasında geçtiğini ifade ederek, velilere ve eğitimcilere bazı tavsiyelerde bulundu.

Öğrencilerin beklentilerinin ve çabalarının karşılığını karnelerinde sürekli göremeyebildiklerini belirten Yıldız, şunları kaydetti:

''Akranları ve velileri tarafından karnelerinin kritik edilmesi öğrencilerin hayatında onarılması mümkün olmayan kırılganlıklara sebep olabilir. Bunun aksine çocuklarımıza 'Biz size güveniyoruz. Sen daha fazlasını yapacak donanımda ve birikimdesin' demeliyiz. Ayrıca düşük not alanları ikinci dönem bazen neredeyse tanıyamıyorsunuz. 'Notları düşük olan çocuk o muydu-' şeklinde zaman zaman düşünebiliyorsunuz. Dolayısıyla öğretmen ve veliler olarak hep birlikte çocuklarımızı cesaretlendirip, onları tebrik etmemiz gerekiyor. Sadece çocuklarımızın karnelerine bakarak, onların başarılı ya da başarısız olduğunu zikretmemek gerekiyor.''

Yıldız, İstanbul'da 2 milyon 600 bin öğrencinin karne aldığını hatırlatarak, emeği geçen öğretmenlere teşekkür etti.

Eyüp Kaymakamı Kaymak, 2012-2013 eğitim-öğretim yılında uygulamaya konulan ve 4+4+4 olarak nitelendirilen sistemin ilçede sınıf başına düşen öğrenci sayısını 40'a indirdiğini kaydederek, ''Şüphesiz bu sayıyı İstanbul genelinde 30'a düşürme çabamız var'' dedi.

Kaymak, ilçede eğitim yoluyla şiddetin önlenmesi projesinin İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından kabul edildiğini, proje çerçevesinde 15 sosyolog ve psikologun gezici rehberlik aracıyla okulları gezerek, şiddete eğilimli çocukların sorunlarını takip edeceğini belirtti.

-Veliye karne-

Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, daha sonra sınıfları gezerek, karneleri dağıttı.

Yıldız, velilerden tatil dönemi planlarını çocukların istediği şekilde yapmalarını istedi.

Kaymakam Osman Kaymak da öğrenci velisi Gülşah Külhancı'ya da yeni uygulama kapsamında lise karnesini verdi. Kaymak, ''Bu uygulamayla amacımız velilerin öğrencilere baskı yapmamasını sağlamaktır. Çünkü onlar da bu süreçlerden geçtiler'' şeklinde konuştu.

-Öğrenciler, arkadaşları ve velilerle röportaj yaptı-

Bu arada, karnesini alan 2-B sınıfı öğrencisi Zübeyir Hürhayat, tatilde ders çalışmanın yanı sıra doya doya eğlenmek istediğini söyledi.

Hürhayat, sınıf arkadaşlarının duygularını öğrenmek için AA mikrofonunu eline alarak, arkadaşları ve velilerle röportaj yaptı.

Öğrencilerden Derin Demiray da babası Gökhan Demiray'ın karnesinde notları düşük olan öğrencilerle ilgili görüşlerini sordu.

Baba Demiray, velilerden tatil döneminde çocuklarıyla sık sık bir araya gelip, notları düşük olan çocuklarına kızmamalarını rica etti.

Muhabir: İzzet Taşkıran

Yayıncı: Sibel Ertürk Kurtoğlu
Kaynak: AA