Virüsler fabrikaları yokedebilir

Bilgisayar virüsleri uzmanı Kaspersky siber saldırılardan artık sadece bilgisayarların zarar görmeyeceğini, fabrikaların da imha edileceğini söyledi.

Virüsler fabrikaları yokedebilir
Bilgisayar virüs saldırılarında sadece bilgisayarlar değil, çok yakın bir gelecekte fabrikalar da zarar görecek hatta imha edilecek. Bu iddialı söz, Rus virüs uzmanı Eugene Kaspersky'e ait. Kaspersky, Almanya'nın Münih şehrindeki 'Yenilik Konferansı DLD13'de yaptığı konuşmada, önümüzdeki on yıl içinde bilgisayarlara sızan virüslerin fiziksel zarar da vermeye başlayacaklarını söyledi.

İnternet teknolojisinin nefes kesici bir hızla ilerlediğini belirten Kaspersky, siber tehditlerin de aynı hızla geliştiğini ve imha edici imkanların devletlere, birtakım teşkilatlara açık olduğu gibi, kriminel güçlere ve terörizme de açık bulunduğunu vurguladı.

Bir başka virüs uzmanı Mikko Hypponen, gelecekte savaşların bilgisayar başında yapılacağını, virüs programlarının, klasik silahların imha gücü ile kıyaslanabilecek kadar büyük oranda tahrib gücüne sahip olduğunu bildirdi. Siber savaşın altyapıyı hedef aldığını ifade eden Hypponen, bilgisayar virüslerinin, Sonuçları önceden kestirelemeyecek boyutlarda enerji santrallerini ya da sanayi tesislerini yokedebileceğini söyledi.

Virüs uzmanlarının tahminlerine göre gelecekteki savaşlarda silahlar patlamadan önce bilgisayar virüsleri, elektrik ve su bağlantılarını imha edecek. İnternet, savaşın kaçınılmaz bir parçası haline gelecek.

Birkaç yıl önce ABD ve İsrail istihbarat teşkilatlarının ortak hazırladıkları ortaya çıkan Stuxnet isimli virüs, İran'ın nükleer tesislerini sabote etmek için kullanılmış, İran nükleer tesislerinin kontrol sistemlerinde bulunan yüzlerce bilgisayar zarar görmüştü.

Kaspersky, bilgisayar virüslerinin yukarıda zikredilenlerden daha fazla birtakım zararlara da yolaçabileceğini söyledi. Örneğin ABD hapishanelerindeki tutukluların akıllı telefonları kullanarak kolayca kapıları açıp, kaçmalarının mümkün olduğunu öne sürdü. Sistemin çok hassas olduğunu belirten Kaspersky, virüs programlarının ise her geçen gün daha karmaşık bir şekilde geliştirildiğini kaydetti. Kaspersky, Son olarak ortaya çıkarılan 'Kızıl Ekim' isimli virüsü diğerleriyle karşılaştırarak, küçüklerinin birer bisiklet, kızıl Ekim'in ise bir uzay istasyonu olduğunu söyledi.