Ulaştırma, Denizcilik, Haberleşme Bakanı Yıldırım'ın Açıklaması

Ulaştırma, Denizcilik, Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Atatürk Havalimanı'nın fiziki şartlarında iyileştirme yapmanın ve genişletmenin son derece sınırlı hale geldiğini belirterek, ''Bu nedenle, İstanbul'un gelecekteki hava trafiği potansiyelini ortaya çıkarmak ve yaşanan kapasite problemine karşı uzun vadeli bir çözüm ortaya koyabilmek için İstanbul'a yeni bir havalimanı yapmanın gerekli olduğu aşikardır'' dedi.

Yıldırım, İstanbul'a yapılacak yeni havalimanına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, 2012 yılında Atatürk Havalimanı'nın toplam trafiğinin 364 bin 303 uçak iniş-kalkışı olarak gerçekleştiğini söyledi.

Geçen yıl, Atatürk Havalimanı yolcu trafiğinin 45 milyona ulaştığını anlatan Yıldırım, Sabiha Gökçen'deki 15 milyon yolcu trafiği de eklendiğinde İstanbul'daki toplam yolcu trafiğinin 60 milyonu bulduğunu dile getirdi.

''Bu, bir anlamda Türkiye'nin toplam hava trafiğinin yarısına yakın bir rakamdır'' diyen Yıldırım, toplam trafiğin 130 milyon olduğunu hatırlattı.

Bir başka deyişle İstanbul'un havayolu yolcu sayısının kentin nüfusunun 4 katından fazla olduğunu belirten Yıldırım, ''Böyle hızla artan hava trafiğini Atatürk Havalimanı'nın artık daha fazla karşılama şansı yoktur'' ifadesini kullandı.

-''Yeni havalimanının gerekliliği aşikar''-

Atatürk Havalimanı'nın fiziki şartlarında iyileştirme yapmak ve genişletmenin son derece sınırlı hale geldiğini vurgulayan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu nedenle, İstanbul'un gelecekteki hava trafiği potansiyelini ortaya çıkarmak ve yaşanan kapasite problemine karşı uzun vadeli bir çözüm ortaya koyabilmek için İstanbul'a yeni bir havalimanı yapmanın gerekli olduğu aşikardır. Yeni İstanbul Havalimanı, İstanbul'un Avrupa yakasında Yeniköy ve Akpınar yerleşim yerleri arasında, Karadeniz sahil şeridinde yer alan yaklaşık 77 milyon metrekare büyüklüğündeki bir alana yapılacaktır. Bu alan bölgenin ekolojik dengesi, rüzgar verileri, doğal ve yapay mania durumları dikkate alınarak belirlenmiştir.''

Söz konusu arazinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından rezerv alan olarak ilan edildiğini kaydeden Yıldırım, yapılan işbirliği protokolü gereği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kamulaştırma çalışmalarını yürüttüğünü söyledi.

Ayrıca Çevresel Etki Değerlendirmesi çalışmalarının da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca sürdürüldüğünü anlatan Yıldırım, ''Yeni İstanbul Havaalanı ile birlikte Kanal İstanbul ve bu bölgeye yapılacak yeni şehir projesi, birlikte İstanbul'un merkezine raylı ve karayolu bağlantılarını da dahil etmek suretiyle yeni bir ekosistem oluşturmaktadır'' dedi.

Yapılacak yeni ekoşehrin birçok ticari yaşam alanlarını da içinde bulunduracağını belirten Yıldırım, böylece havalimanı ile kurulacak yeni şehrin bir bütünlük arz edeceğini kaydetti.

Muhabir: Erdal Çelikel

Yayıncı: Hamdi Ateş
Kaynak: AA