Vali Şahin Açıklaması

Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, belirli bir metrekarenin üzerindeki kahvehane ve çayhanelerde bulaşıkla ilgili mutlaka bir makine olması için çalışma başlatacaklarını bildirdi.

Makamında İl Sağlık Müdürü Cengiz Cindemir ve Giresun Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali Kara ile toplantı gerçekleştiren Vali Şahin, yaptığı konuşmada, Şubat ayı içerisinde bulaşık makinesiyle ilgili genelge yayımlayacaklarını söyledi.

Şahin, kahvehane ve çayhanelerdeki temizliğin, çay bardaklarının suyun altına tutularak elle yıkanmasıyla değil bulaşık makinesi aracılığıyla yıkanmasıyla mümkün olacağını dile getirerek, şöyle devam etti:

''Bu yerlerde bardaklar naylon bir leğen içerisinde yıkanıyor ve çay servise sunuluyor. Bardakların altına bakıldığında mutlaka kahverengimsi bir renk oluyor. Bana 'bardakta sigara kokuyor' diyen dahi oldu. Bu vahim bir durumdur ve hoş bir durum değildir. Belirli bir metrekarenin üzerindeki kahvehane ve çayhanelerde bulaşıkla ilgili mutlaka bir makine olacak. Alamayacak durumda olanlara da değişik imkanlardan cüzi bir miktarda yardımcı olacağımızı ifade ediyorum.''

Bulaşık makinesinin bir diğer önemli hususunun da su tasarrufu olduğuna dikkati çeken Şahin, ''Bulaşık makinesinde 5-6 litre suyla belki de 300 bardak yıkanıyordur. Diğer yöntemle 300 bardağın en az 50 litre suyla yıkanması söz konusudur'' dedi.

-Tek şekerdeki kardan makinenin parasını çıkıyor-

Şahin, yaklaşık bir ay önce yayımladıkları 'tek şeker genelgesini' hatırlatarak, şunları söyledi:

''Giresunlu ve Karadenizli, devlete karşı, devletin emirlerine karşı gayet sadıktır. Esnafımız tek şekerde sağlayacağı karla zaten bulaşık makinesini alacak. 1 kilo şeker 2,5 lira. Bu 30 ile çarpıldığında 75 lira eder. Esnafın 75 lira kazancı oluyor. 10 ayda da 750 lira yapar. Bulaşık makinesi zaten 600 lira civarında. İşte kendiliğinden parası çıktı.''

-Yerel ve ulusal gazete bulundurmak zorunlu olacak-

Vali Şahin, bulaşık makinesinin yanı sıra kahvehanelerde ve çayhanelerde günlük yerel ve ulusal gazetenin bulundurulmasının da zorunlu hale getirileceğini belirtti.

Söz konusu iş yerlerinde 3 adet yerel ve 2 adet ulusal gazete bulundurulacağını ifade eden Şahin, ''Bu gazetelerin kahvehane ve çayhanelerde bulunmasını arzu ediyoruz. Orada oturan insanlara gazete servis edilmesini sağlamış olacağız. Bunun denetimlerini de mutlaka göz ardı etmeyeceğiz'' diye konuştu.

Muhabir: Gültekin Yetgin

Yayıncı: Orhan Topal
Kaynak: AA